Comisia Europeană va recomanda interzicerea fumatului pe terasele cafenelelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice, iar interdicția acoperă și produsele fără nicotină, potrivit unui proiect de lege obținut de Euronews.
Planurile, care urmează să fie adoptate de executivul UE marți, ar extinde orientările actuale din 2009 menite să reducă expunerea la fumul pasiv în locurile publice, la locurile de muncă și în transportul public.
Cea mai recentă versiune a proiectului, văzută de Euronews și încă supusă modificărilor, urmărește să curețe spațiile publice de toți aerosolii, nu doar de fumul de țigară, reflectând îngrijorările tot mai mari privind riscurile pentru sănătate pe care le prezintă noile produse din tutun, cum ar fi vape-urile.
Orientările nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar oferă un cadru pe care statele membre să îl urmeze ca parte a eforturilor mai ample de a reduce incidența cazurilor de cancer legate de tutun. Comisia susține că în primii ani de implementare, între 2009 și 2012, a fost înregistrată deja o scădere a expunerii.
Noile recomandări ale Comisiei Europene vizează o gamă mai largă de produse emergente, inclusiv „produsele din tutun încălzit și țigările electronice, fie că ele conțin sau nu nicotină”. De asemenea, CE dorește să includă și „surogate de tutun și orice alte produse care emit fum și/sau aerosoli”, arată proiectul de lege obținut de Euronews.
Aceste produse, adesea comercializate ca alternative mai sigure la fumatul tradițional, expun totuși persoanele din jur la substanțe chimice dăunătoare prin aerosoli de mâna a doua, scrie în document. „Dovezile privind utilizarea produselor emergente ca ajutor pentru renunțare sunt neconcludente”, mai spune sursa citată.
Această acțiune vine pe fondul dovezilor tot mai numeroase că expunerea pasivă la „aerosolii din țigările electronice, cu și fără nicotină, expun persoanele din jur la niveluri cuantificabile de materii particulare și toxine cheie”, mai indică proiectul.
Un element cheie al propunerii este extinderea interdicțiilor de fumat în diverse spații exterioare, care până acum au fost reglementate caz cu caz în statele membre individuale.
„Nivelul de acoperire al regulilor antifumat variază foarte mult în funcție de tipul de medii antifumat, iar acoperirea generală a spațiilor exterioare în politicile antifumat este scăzută”, a susținut Comisia Europeană pentru a justifica necesitatea unor protecții mai ample în spațiile publice.
Conform noilor linii directoare, zonele exterioare sau semi-exterioare – definite ca spații parțial acoperite sau închise, cum ar fi acoperișuri, balcoane, verande și terase – asociate cu unități de servicii precum restaurante, baruri și cafenele ar trebui să devină zone fără fumat.
Nodurile de transport public, inclusiv stațiile de autobuz și aeroporturile, ar fi, de asemenea, incluse, iar fumatul ar fi interzis și în zonele exterioare aferente locurilor de muncă, spitalelor și azilelor de bătrâni.
Zonele de agrement unde sunt prezenți copii, inclusiv locurile de joacă publice, parcurile de distracții, piscinele și grădinile zoologice, sunt, de asemenea, incluse, la fel ca și instituțiile educaționale, de la grădinițe la universități.
Propunerea Comisiei Europene, planificată inițial pentru luna ianuarie, a fost întârziată, ridicând îngrijorări cu privire la angajamentul UE față de agenda sa antitutun.
O reformă conexă a Directivei UE privind impozitarea tutunului a fost, de asemenea, amânată până în 2025, iar unii au pus sub semnul întrebării dacă industria tutunului a influențat aceste decizii.
Liniile directoare revizuite fac parte din Planul Comisiei de Combatere a Cancerului, care își propune să atingă o „generație fără tutun” până în 2040, să reducă utilizarea tutunului cu 30% până în 2025 și să scadă proporția populației UE care fumează la doar 5%.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News