Skip to content
Europa Politică

Comisia Europeană vrea să lărgească graniţele UE cu şase ţări din Balcani

facebook European Commission

Comisia Europeană (CE) vrea să lărgească blocul european la şase ţări din Balcani, a anunţat miercuri comisarul însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi, prezentând o nouă procedură de aderare la Uniunea Europeană (UE) – revizuită în vederea depăşirii reticenţelor Franţei, relatează Reuters.

Deplina extindere a UE în Balcanii Occidentali este o prioritate absolută a Comisiei”, a declarat Oliver Varhelyi într-o conferinţă de presă, după prezentarea unei propuneri de reformare a procesului de aderare, confirmând astfel o informaţie dezvăluită marţi de Reuters.

Modificările avute în vedere le oferă statelor membre posibilitatea de a întrerupe o procedură de aderare – şi chiar să oblige o ţară candidată să reia negocierile de la zero în anumite capitole politice – în cazul în care Uniunea constată lipsuri.

Comisia speră astfel să convingă Franţa – care se declară de acord în în principiu cu o extindere a UE în Balcani pe termen lung – să-şi ridice obiecţiile înaintea unui summit UE-Balcani, prevăzut în mai la Zagreb.

Comisia a construit un pod solid pentru Franţa. Noi contăm pe Paris ca el să treacă acest pod, să se asocieze consensului şi să deschidă calea începerii discuţiilor de aderare”, a declarat pentru reuters un diplomat european.

Emmanuel Macron a refuzat, în octombrie, deschiderea negocierilor de aderare ale Albaniei şi Macedoniei de Nord, blocând astfel un proces care să fie deschis apoi Serbiei, Kosovo, Muntenegrului şi Bosniei, scrie news.ro.

Preşedintele francez a reclamat ca UE să se reformeze înainte să continue o extindere pe care o consideră ”prea birocratică”.

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi alte state membre – ca Italia – consideră că Franţa a comis o ”greşeală istorică” şi că şi-a asumat astfel riscul de a încuraja ţările din Balcani să se îndepărteze de UE în favoarea Chinei şi Rusiei.

Noul comisar ungar însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi – care consideră, la rândul său, că includerea acestor şase ţări este crucială în a permite UE să-şi consolideze influenţa la nivel mondial – a catalogat viitoarea lor aderare drept ”geostrategică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *