Skip to content
Politică

Comisia Iordache iar e în prim-plan. Stelian Ion arată cine-i poate potoli pe PSD-iști EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Comisia parlamentară comună pentru modificarea legislației din domeniul justiției (condusă de către deputatul PSD Florin Iordache) iar este în prim-plan. Unul dintre vicepreședinții comisiei, deputatul USR Stelian Ion, a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cine îi poate pune la punct pe cei din Partidul Social Democrat.

Tot marți, Comisia Iordache era programată să înceapă dezbaterile legate de modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală, un demers care a stârnit deja numeroase controverse în spațiul public.

În acest context, Stelian Ion a declarat pentru PSnews.ro că lucrările comisiei ar trebui temporizate, întrucât, dat fiind numărul mare de amendamente depuse recent, nu a fost până acum timp ca acestea să fie discutate pe îndelete.

„În primul rând, aș dori să se temporizeze discuțiile. Așa cum au solicitat și o parte din magistrații care au participat la dezbateri, ar trebui să se amâne această ședință, pentru că au fost propuse multe amendamente de curând, astfel încât nu a existat timpul necesar pentru a le studia și a lua un punct de vedere pertinent. Deci pentru ședința de astăzi asta aș aștepta.

Pe de altă parte, văzând tendința puterii actuale, nu am așteptări optimiste de niciun fel față de lucrările acestei comisii și față de ceea ce va rezulta din ele, pentru că sunt propuneri foarte multe. Majoritatea dintre ele exced cadrului deciziilor Curții Constituționale și directivelor europene față de care se propune în expunerea de motive armonizarea legislației. Se depășește cu mult cadrul, iar aceste decizii și directive sunt practic folosite ca pretext pentru a aduce modificări substanțiale în favoarea infractorilor și mai ales a celor care sunt cercetați pentru fapte de corupție”, a explicat Stelian Ion.

Întrebat dacă se așteaptă ca și de data aceasta să se lase cu scandal în comisie (la fel ca la dezbaterile pentru modificarea legilor justiției), USR-istul și-a exprimat speranța că judecătorii prezenți alături de parlamentari să îi potolească pe PSD-iști.

„Nu știu dacă va fi scandal. Cred că lumea s-a săturat de scandal și s-a lămurit toată lumea ce-și dorește PSD-ul: vor să deschidă larg porțile pușcăriilor și să își rezolve dosarele penale. Nu cred că va fi niciun scandal. Sunt judecători de față… Eu aștept ca magistrații să aibă un punct de vedere unitar pe chestiunile cele mai fierbinți și să salveze cumva situația, pentru că – realist vorbind – cei care pot face lucrul ăsta și care simt eu că au forța necesară să o facă sunt doar magistrații. Restul sunt discuții aproape fără rost, pentru că PSD-ul trece cu tancul. Dar probabil că va trece cu tancul și peste părerea magistraților, cum a făcut de altfel cu legile justiției – când, în ciuda protestelor tăcute ale acestora (ale magistraților – n.r.), le-au adoptat în cele din urmă. Pași înapoi m-aștept să facă, totuși. Oricum: dacă ne uităm la propunerile pe care le-au făcut, ele sunt de o gravitate extremă. Eu n-am mai văzut așa ceva și nu-mi imaginam vreodată că va ajunge cineva din Parlamentul României să propună asemenea grozăvii. Dar iată că se întâmplă lucrul ăsta… Și totuși: m-aștept ca, în urma intervenției magistraților, să se renunțe la unele dintre ele”, a afirmat deputatul USR.

În ultima parte a discuției, Stelian Ion a precizat la ce „grozăvii” s-a referit mai sus – mai precis, politicianul a făcut inventarul modificărilor propuse de către coaliția PSD-ALDE, dar care au inflamat opoziția.

„Sunt tot felul de modificări de infracțiuni. Se modifică legislația penală în toate capitolele, sub toate aspectele… Sunt propuneri de modificări referitoare la infracțiuni de luare de mită; se propune dezincriminarea neglijenței în serviciu; traficul de influență și el se propune a fi modificat… Sunt chestiuni legate de forța deciziilor Curții Constituționale: se încalcă Constituția prin faptul că se dă putere pentru trecut acestor decizii (deși ele au, prin Constituție, doar efecte pentru viitor)… Se instituie noi cauze de revizuire și de recurs în casație, astfel încât să fie redeschise inclusiv procese judecate definitiv. Se introduc acolo astfel de noi cazuri, așa încât sunt convins că pentru anumite persoane sunt cu dedicație, să poată fi făcute astfel de operațiuni.

Se modifică dispozițiile referitoare la liberarea condiționată, în condițiile în care deja s-a adoptat o legislație foarte laxă cu privire la executarea pedepselor la domicliu… Se modifică regulile privind arestarea… Noua filosofie este că doar infracțiunile cu violență sunt cele periculoase; restul infracțiunilor (darea și luarea de mită, abuzul în serviciu etc.) nu prezintă un pericol suficient, încât să se înăsprească regimul lor.

În felul acesta, vor scăpa politicienii care își doresc să scape și care au acum forța în Parlamentul României să voteze astfel de modificări. Pe de altă parte, vor scăpa, pentru că se încearcă modificarea tuturor acestor instituții (inclusiv sub aspectul prescripției extinctive), iar pe toate laturile legislației penale vor scăpa și mulți alți infractori și de drept comun. Adică vor scăpa mai repede hoți, tâlhari… Concursul de infracțiuni se dorește a fi mult mai blând; se dorește a fi impuse circumstanțe atenuante nejustificate… Sunt foarte multe – aș putea într-o oră-două doar să le enumăr. Și am zis numai de Codul Penal!” a încheiat parlamentarul jurist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *