Skip to content
Opinii & Analize

Comisia Junker renunță la cotele obligatorii de migranți

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)

Confruntată cu opoziția statelor membre din grupul de la Vișegrad, Comisia Juncker a înțeles în sfârșit că un sistem comun de azil în Uniunea Europeană nu poate fi bazat pe impunerea unor obligații statelor membre, ci pe solidaritate.

Am criticat de la început ideea introducerii unui algoritm de calcul pentru numărul de solicitanți de azil pe care fiecare stat este obligat să îi primească și obligarea statelor membre să plătească contribuții de solidaritate de 250 000 EUR pentru fiecare solicitant neacceptat.

Conform mecanismului de repartizare, la un număr de intrări pe teritoriul UE, comparabil cu cel din anul 2015, României ar trebui să îi revină un număr de aproximativ 73.000 de persoane relocate. Puteți revedea aici analiza pe care am făcut-o cu privire la această propunere.

Comisia Europeană cere acum statelor membre și Parlamentul European să finalizeze rapid reforma UE în materie de azil și, în special, să adopte cele 5 din cele 7 propuneri, cu privire la care există un acord politic, înainte de alegerile parlamentare europene de anul viitor.

În privința celor două propuneri mai controversate, Regulamentul privind procedura de azil și Regulamentul Dublin, ca urmare a respingerii propunerilor de către mai multe state europene, inclusiv România, Comisia Europeană și-a ”domolit” discursul. Aceasta a afirmat, în Comunicarea ”Managementul migrației în toate aspecte: progresul în cadrul programului european pentru migrație” din 4 decembrie 2018, că ”statele membre ar trebui să contribuie în mod voluntar” în acest sistem comun și că fiecare stat membru ar trebui în primul rând să identifice sprijinul pe care îl poate oferi. Mecanismele de coordonare a cooperării ar putea apoi să adapteze contribuțiile nevoilor de pe teren.

Mă bucur să văd că, în sfârșit, instituțiile europene încep să înțeleagă că orice inițiativă de solidaritate între statele membre trebuie să aibă un caracter voluntar si nu unul obligatoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *