Skip to content
Politică

Comisia LIBE din Parlamentul European vrea „opțiunea nucleară” împotriva Ungariei

debatingeurope.eu

Comisia LIBE din Parlamentul European vrea „opțiunea nucleară” împotriva Ungariei, constând în suspendarea dreptului de vot al acesteia în Consiliul European.

Mai precis, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE a recomandat luni activarea procedurii articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene (așa-numita „opțiune nucleară”) contra Ungariei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene sub guvernarea lui Viktor Orban, informează Agerpres.

„Cât timp va mai sta Uniunea Europeană pasivă şi asista la îndepărtarea iliberală a Ungariei de la democraţie? Drepturile poporului ungar la liberă exprimare şi egalitate în faţa legii trebuie protejate de dorinţa lui Orban de a împinge ţara spre autoritarism”, a declarat după vot autoarea raportului, eurodeputata olandeză Judith Sargentini (membră a grupului Verzilor).

Raportul privind situaţia statului de drept în Ungaria, adoptat cu 37 de voturi pentru şi 19 împotrivă, cheamă țările membre UE să deschidă o procedură disciplinară împotriva acestui stat, constatând „un risc clar de încălcare gravă a valorilor Uniunii Europene”.

Documentul, care se bazează pe opiniile unui mare număr de experţi şi de reprezentanţi ai unor instituţii naţionale şi europene, arată că acţiunile guvernului condus de Viktor Orban au condus la o deteriorare serioasă în ce priveşte statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentale.

Raportul mai constată că, în Ungaria, independenţa justiţiei, libertatea de exprimare şi a presei, libertatea instituţiilor academice sunt în pericol, şi arată spre corupţia la nivel de stat şi relele tratamente aplicate migranţilor şi solicitanţilor de azil.

Raportul LIBE a fost adoptat după ce parlamentul de la Budapesta a votat săptămâna trecută un pachet de legi antiimigraţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *