Skip to content
Politică

Comisia SPP: Iulia Scântei arată cum riscă Liviu Dragnea să se înece la CCR EXCLUSIV

iuliascantei.ro

Senatorul PNL Iulia Scântei a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum riscă să se destrame la Curtea Constituțională a României (CCR) inițiativa privind comisia parlamentară de anchetă a activității Serviciului de Protecție (SPP) – un proiect anunțat cu surle și tobe de către președintele PSD, Liviu Dragnea.

CITIȚI ȘI: Se apropie funia de par pentru SPP: Parlamentul a votat înființarea comisiei

Concret: Laura-Iuliana Scântei (membru în Comisia juridică a Senatului) a explicat pentru PSnews.ro felul în care această nouă comisie încalcă însăși Constituția României.

Astfel, întrebată cum se împacă existența unei asemenea comisii cu faptul că SPP răspunde în fața Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) – deci nu în fața Parlamentului sau a altei instituții -, Iulia Scântei a răspuns: „O voi analiza (forma finală votată marți de plenul reunit al Legislativului – n.r.), pentru că trebuie văzut cum va fi forma finală de redactare a proiectului de hotărâre (s-au făcut multe dezbateri și nu am văzut forma finală a hotărârii plenului reunit al Parlamentului), dar într-adevăr: coaliția majoritară încearcă de foarte mult timp fie să transfere din atribuțiile constituționale ale Parlamentului către alte autorități sau puteri ale statului – a se vedea modificarea Legii de organizare și funcționare a Curții Constituționale, prin care s-a transferat atributul Camerei Deputaților și al Senatului de a încuviința o cerere de reținere, de arestare preventivă sau de percheziționare a unui judecător al Curții Constituționale, deși fiecare cameră parlamentară numește câte trei judecători în completul CCR, alături de ceilalți trei numiți de președinte”.

„Deci pe de o parte Parlamentul renunță neconstituțional la prerogative constituționale, iar pe de altă parte a tăiat din zona atribuțiilor aferente unei alte puteri sau unei alte autorități (chiar și cu caracter executiv sau cu rol în siguranța națională). A făcut-o în cazul legilor justiției, atunci când a transferat către comisiile pentru controlul activității SRI și SIE atribut extins, în paralel cu cel deja exercitat de către CSAT cu privire la verificarea declarațiilor judecătorilor de apartenență la servicii secrete, iar Curtea Constituțională a spus că încalcă principiul separației puterilor în stat.

Iată că aceasta este o altă încercare de a mai prelua o atribuție – de data aceasta, a CSAT-ului (probabil într-o modalitate extinsă) – și de a ne face agenda publică în cuprinsul unei comisii parlamentare de anchetă, care va avea aceeași finalitate ca și celelalte comisii anterioare – adică nicio finalitate concretă”, a continuat senatorul de Iași.

Chestionată dacă PNL are de gând să atace la CCR acest proiect de hotărâre votat marți de către Parlament, Iulia Scântei a replicat: „Vom analiza. A fost o decizie politică în cadrul Biroului Politic Național și în cazul Biroului Executiv al PNL. S-a decis că vom contesta la Curtea Constituțională hotărârea de înființare a acestei comisii. Dar repet: trebuie s-o văd, ca să vă spun motivele exacte ale criticilor de neconstituționalitate, în afară de acesta generic: cel de a prelua atribuții constituționale ale unei alte autorități sau puteri a statului (lucru nepermis de Constituție). Vom vedea care sunt în concret și alte critici”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *