Skip to content
Politică

Comisia von der Leyen: Înțelegem că propunerea NU este susținută de președintele Iohannis

Wikipedia

Dăncilă pentru ocuparea postului de comisar european din partea României, în persoana lui Victor Negrescu, dar a luat la cunoștință că nominalizarea nu este susținută de către președintele Klaus Iohannis, a anunțat un purtător de cuvânt al Bruxellesului.

„Președintele-ales a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere  făcut de guvernul interimar nu este susținută de către președintele României. Date fiind provocările și oportunitățile care ne așteaptă este în interesul nostru comun care Europa să meargă mai departe fără alte întârzieri. Indiferent cine va fi candidatul României, el sau ea va trebui să fie acceptabil pentru președintele-ales și să fie capabil să adune sprijinul necesar în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă mai departe”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt”, potrivit b1.ro.

Viorica Dăncilă, demisă de către Parlamentul României prin moțiune de cenzură, este la a treia tentativă de a nominaliza un comisar european din partea României. Dacă Rovana Plumb a fost respinsă din cauza unor suspiciuni ce planau asupra integrității sale, iar Dan Nica nici măcar nu a fost luat în calcul, primul-ministru interimar încearcă acum să-l propună pe Victor Negrescu pentru preluarea postului de comisar european al Transporturilor în viitoarea Comisie von der Leyen.

Noua încercare a Vioricăi Dăncilă a stârnit nemulțumirea președintelui Iohannis, care a explicat că, în momentul în care a fost lăsat fără sprijin parlamentar, premierul demis și-a pierdut legitimitatea de a nominaliza comisarul european din partea României.

Mai mult decât atât, este deja cunoscut că, în premieră, Ursula von der Leyen a dorit ca o paritate de gen perfectă în viitoarea Comisie Europene – adică portofoliile să fie distribuite, în mod egal, către femei și bărbați deopotrivă, în mandatul său. În aceste condiții, România a fost practic pusă în situația de a trimite o femeie pentru portofoliul care-i revenea, având în vedere că numărul maxim de locuri rezervat bărbaților a fost deja atins. Chiar și așa, Viorica Dăncilă a ignorat apelul Ursulei von der Leyen, oferind o explicație vagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *