Skip to content
Societate

Comisie mixtă de control şi de prevenţie, de la Ministerul Sănătăţii, DSP, ANPC, inclusiv Ministerul Turismului, pentru respectarea normelor în turism

PS News

În vederea redeschiderii activităţilor din turism, joi a avut loc o întâlnire de lucru cu investitorii de pe litoralul Mării Negre, la care au participat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa şi George Sergiu Niculescu, prefectul judeţului Constanţa.

Ceea ce am elaborat împreună cu mediul privat au fost măsurile de redeschidere din punct de vedere operaţional pentru toată partea staffului şi operatorilor, iar în discuţiile pe care le-am avut cu mediul privat vom elabora şi nişte norme pentru turişti care să le confere acea siguranţă sanitară de care au nevoie”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol. El a precizat că pentru păstrarea distanţei sociale vor fi distanţe de doi metri între şezlonguri, la terase se va păstra distanţa fizică între clienţi, iar operatorii vor avea măşti şi mănuşi.

Secretarul de stat a fost întrebat şi dacă sunt posibile sancţiuni dacă nu se respectă normele. „Undeva vor trebui aplicate sancţiuni, cum au fost aplicate şi până acum, dacă o parte din operatori sau din populaţie nu respectă regulile impuse în detrimentul celorlalţi. Am făcut o comisie mixtă nu numai de control, ci şi de prevenţie, de la Ministerul Sănătăţii, DSP, ANPC, inclusiv Ministerul Turismului, care eu cred că va avea o menire într-o primă fază de suport şi de prevenţie”, a afirmat Emil-Răzvan Pîrjol.

Întrebat cum vor acţiona salvamarii având în vedere măsurile de protecţie care trebuie luate în această perioadă, secretarul de stat a răspuns: „Salvamarii vor adopta aceleaşi măsuri ca şi toţi ceilalţi operatori economici care ştiu că trebuie să păstreze o anumită distanţă fizică. Acum sigur că nu putem specula, Doamne fereşte, în cazul în care trebuie să intervină, ei vor interveni ca şi până acum, dar salvamarii cred că vor respecta absolut aceleaşi reguli de igienă şi de distanţare fizică ca şi toţi ceilalţi operatori”.

Cei care activează în domeniul turismului şi-au manifestat îngrijorarea faţă de lipsa unei strategii şi a regulilor ce ar trebui respectate odată cu redeschiderea activităţii. “Turistul nu este zero în PIB. Suntem cetăţenii acestei ţări. Trebuie să elaboraţi norme şi pentru turişti, şi pentru noi. Ne-a ajuns cuţitul la os. Aveţi o strategie la această oră?”, se întreabă Nicolae Bucovală, de la Organizaţia Patronală Mamaia-Constanţa.

De asemenea, hotelierii au venit cu mai multe propuneri pentru redeschiderea activităţii pe perioada pandemiei globale SARS-CoV-2: “Cred că pentru niciunul dintre noi nu ar fi vreo problemă ca pe toată perioada sezonului estival să găzduim în hotel un medic, asumându-ne cheltuielile, un cadru medical calificat care să evalueze situaţiiile ce pot să apară”, a spus Paul Mărăşoiu, proprietar hotel staţiunea Mamaia, informează adevarul.ro.

La discuţii au luat parte şi Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, Anca Nedea-Pavel din partea Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, precum şi peste 60 de reprezentanţi ai hotelierilor, agenţiilor de turism, cluburilor şi agenţi economici de pe litoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *