Skip to content
Societate

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei cere României să amelioreze condiţiile de detenţie

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei cere României, într-o decizie adoptată la reuniunea trimestrială din 3-5 martie, să amelioreze condiţiile din închisori şi arestul preventiv.

Comitetul, care supervizează aplicarea deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), s-a pronunţat în cazul Rezmiveş şi alţii şi grupul Brăgădireanu împotriva României, în care reclamanţii s-au plâns în special de condiţiile de detenţie în diferite unităţi penitenciare sau centre de arest preventiv ale poliţiei. Decizia a fost publicată pe site-ul de internet al Consiliului, informează agerpres.ro.

În speţă, organismul european a cerut autorităţilor de la Bucureşti să ia toate măsurile posibile pentru respectarea cerinţelor Articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi să folosească toate căile legale şi jurisprundenţa referitoare la răspunderea statului pentru a asigura compensaţii până la adoptarea reformelor necesare în sistemul de detenţie.

Comitetul şi-a exprimat regretul faţă de absenţa oricărei perspective de implementare a unui sistem eficient de compensaţii pentru îndeplinirea obligaţiilor României conform articolelor 13 şi 46 ale Convenţiei, după abolirea mecanismului de compensaţii prin reducerea pedepselor cu închisoarea.

În acelaşi timp, Comitetul observă că guvernul de la Bucureşti nu poate prezenta un nou plan de acţiune conform asigurărilor oferite la precedenta reuniune pentru drepturile omului, deoarece mandatul executivului a încetat după o moţiune de cenzură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *