Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că doar 15 sportivi ruşi vor participa la JO 2024

Sursă foto: X/ Daniil Medvedev

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a postat lista definitivă, cu 15 sportivi ruşi, care vor concura la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, scrie EFE.

Lista include şapte jucători de tenis, trei canoişti, trei ciclişti, un înotător şi o gimnastă la trambulină, comparativ cu cei 335 sportivi care au reprezentat Rusia la JO de la Tokyo.

Pe lista jucătorilor de tenis se află Daniil Medvedev, Pavel Kotov, Roman Safiulin, Ekaterina Alexandrova, Mirra Andreeva, Diana Şnaider şi Elena Vesnina. La ciclism participă Tamara Dronova, Aliona Ivancenko şi Gleb Siriţa, iar la kaiac-canoe sunt înscrişi Zahar Petrov, Alexei Korovaşkov şi Olesia Romasenko.

Acestora li se adaugă înotătorul Evgheni Somov şi gimnasta Angela Bladţeva.

Conform presei ruse, alţi 21 de sportivi, majoritatea de la lupte şi judo, au renunţat să mai participe la JO 2024, chiar dacă au îndeplinit criteriile impuse de CIO.

Prin decizia CIO, toţi sportivii ruşi vor fi neutri – nu vor purta simboluri naţionale, nu vor putea asculta imnul lor şi nu va exista vreo reprezentare rusă în sporturile de echipă.

Unele ţări, inclusiv Ucraina, au ameninţat că vor boicota Jocurile Olimpice, aşa cum s-a întâmplat la Moscova 1980 şi Los Angeles 1984, dacă echipa Rusiei participă în întregime.

Ca alternativă, Rusia a conceput Jocurile Mondiale ale Prieteniei, la care acei sportivi excluşi de la olimpiadă urmau să participe în septembrie, însă Moscova a anunţat deja că această competiţie va fi amânată până pentru 2025.

Lista sportivilor ruşi excluşi este foarte lungă. Începe cu cei care au demonstrat public în favoarea campaniei militare ruse în Ucraina, fie în mass-media, reţelele de socializare sau la evenimente publice, la care se adaugă membrii cluburilor ŢSKA şi Dinamo, legaţi istoric de Forţele Armate, respectiv organele de securitate a statului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: