Skip to content
Economie Politică

Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială se întrunește luni, la ora 12. OUG114, în centrul discuțiilor

Luni la ora 12, membrii Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) se întâlnesc pentru a li se prezenta concluziile grupului tehnic de lucru creat în urmă cu două săptămâni pentru a face aplicabilă OUG 114/2018.

Nu e clar dacă în discuțiile care vor avea loc luni se vor lua decizii finale sau se vor stabili doar liniile directoare pentru o variantă ”îmbunătățită” a celebrei Ordonanțe.

" "

Printre punctele în care părțile nu par încă a se fi înțeles sunt: categoria de active bancare care ar urma să fie taxate, baza de taxare (dez-ancorarea taxei de ROBOR și eventual legarea de un alt indicator) și nivelul efectiv taxei, informează Hotnews.ro.

După întâlnirea de luni probabil că vor urma și altele, în care să fie discutat impactul propunerilor care vor fi făcute luni.

Reamintim că Ordonanța a produs serioase îngrijorări în mediul de afaceri, fiind criticată atât de comunitatea de business, cât și de Banca Centrală și de organismele europene pentru modul în care a fost promovată dar și pentru lipsa oricărui studiu de impact al acesteia.

Denumită inițial Ordonanța ”lăcomiei”, documentul critică sistemul bancar din cel puțin două motive: primul, acela că băncile în loc să finanțeze economia, preferă să își plaseze banii în titluri de stat, iar cea de-a doua critică e legată de marjele mari cu care acestea lucrează.

Pe scurt, băncile românești dau credite prea scumpe populației și bonifică prea modest depozitele românilor.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat duminică seară, într-o emisiune televizată, că se așteapă ca Grupul de lucru înfiinţat în cadrul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) să pună pe masă una – două propuneri de modificare a actualului cadru pe baza căruia se calculează ROBOR.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *