Compania greacă PPC, care a cumpărat afacerea Enel din România, acuzată de practici anticoncurențiale de CE

Sursă foto: PPC
Sursă foto: PPC

Autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene acuză Public Power Corp (PPC) că a vândut electricitate pe piața en gros sub costuri pentru a exclude rivalii, ceea ce ar putea duce la o amendă semnificativă impusă companiei elene de utilități, transmite Reuters.

De ce este important Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, a finalizat recent tranzacția de achiziție a operațiunilor din România ale grupului italian Enel, anunțată în premieră pe piața locală de Profit.ro.

Comisia Europeană a indicat că aceste practici anticoncurențiale au avut loc în perioada 2013 – 2019, când PPC a abuzat de poziția sa dominantă pe piața en gros a electricității din Grecia vânzând electricitatea generată de centralele sale termice la prețuri sub costurile variabile, scrie Agerpres.

Executivul comunitar a transmis miercuri PPC o comunicare a obiecțiilor în care prezintă acuzațiile la adresa companiei elene de utilități, după o investigație demarată în martie 2021.

„Efectele suspecte ale acestui comportament ilicit pe piața en gros a electricității din Grecia au provocat marginalizarea furnizorilor independenți de energie electrică și descurajarea investițiilor în surse de energie mai prietenoase cu mediul”, se arată în comunicatul CE.

O astfel de acțiune ar putea împiedica furnizorii independenți de energie electrică să se extindă pe segmentul de retail.

„Prin urmare, comportamentul PPC ar fi putut duce la prețuri mai ridicate pentru consumatorii din Grecia, precum și la niveluri ridicate de emisii ale poluării locale”, a precizat Executivul comunitar.

Companiile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală dacă încalcă reglementările antitrust ale Uniunii Europene.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL