Skip to content
Societate

Companiile aeriene, despre varianta eliberării scaunului din mijloc: Epoca zborurilor accesibile va lua sfârșit

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) susține purtarea măștilor de către pasageri și echipaje la bordul aeronavelor, însă nu acceptă impunerea măsurilor de distanțare socială care ar lăsa scaunele din mijloc neocupate.

IATA susține că un loc distanță între doi pasageri nu va oferi o separare de 1 – 2m, așa cum recomandă autoritățile, lățimea medie a scaunului fiind mai mică de 50 cm, iar prețul biletelor ar putea exploda. „Epoca zborurilor accesibile va lua sfârșit”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Digi24.ro

Solicitarea de măsuri de distanțare socială la bordul aeronavelor ar schimba fundamental economia aviației prin reducerea factorului de încărcare maximă la 62%. Aceasta este cu mult sub media factorului de încărcare al industriei, de 77%. Cu mai puține locuri vândute, prețul biletelor ar crește brusc. „Față de 2019, tarifele aeriene ar trebui să crească dramatic – între 43% și 54% în funcție de regiune”, precizează Asociația Internațională a Transportului Aerian.

Alexandre de Juniac, Director General și CEO al IATA, declară că „Mediul din cabina aeronavelor face dificilă, în mod natural, transmiterea virusurilor. Astfel se explică numărul redus de cazuri de infectare la bord. Scopul nostru imediat este de a crește suplimentar siguranța în aeronave, astfel încât pasagerii și echipajele să revină cu încredere la călătoria cu avionul. Screeningul, acoperirea feței și măștile de protecție sunt măsuri pe care le recomandăm. Însă păstrarea scaunul din mijloc neocupat, nu este o soluție.”

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat, duminică, 26 aprilie, pentru Digi24, că există o serie de condiții pentru a se putea călători din nou în Europa, între care rata de infectare să scadă sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare iar situația din spitale să fie confortabilă.

În ce privește călătoriile cu avionul, Vălean a declarat, întrebată dacă locul din mijloc din avioane ar trebui eliminat: ”Sunt companii care au luat inițiativa și se gândesc. Nu e obligatoriu ca locul din mijloc să fie eliberat, sunt grupuri de călători, familii și nu e cazul să fie separat.”

Comisarul european a explicat că în cazul avioanelor, Comsia ia în calcul ca regulă generală o separare între lucrătorii din retail din aeroporturi și clienți. ”Trebuie să existe protocoale clare în ce privește fluxul pasagerilor”, a mai spus Vălean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *