PSnews

PSnews VIDEO

Compendiul generației de sacrificiu. Iulian Cristache, previziuni îngrijorătoare EXCLUSIV

Cea mai recentă ediție a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat miercuri pe Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

În debutul convorbirii cu jurnalista Marinela Angheluș, Iulian Cristache a comentat experimentul din sistemul educațional românesc al ministrului Educației, Liviu Pop. Amintim că Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un „compendiu introductiv pentru gimnaziu”, în lipsa manualelor de clasa a 5 a.

Citiți și Experiment ca la carte în Educație. Cum arată compendiul de clasa a V-a

”Lipsa manualelor este o consecință a faptului că acestea se află sub jurisdicția licitațiilor. Atâta timp cât aceste manuale se vor afla sub această lege, adică atâta timp cât să te duci pe SEAP ca și cum ai vinde un sac de cartofi, și nu un bun de interes național, pentru că vorbim de sistemul de educație, vor exista interese din partea editurilor. Nu vreau să arăt în mod special cu mâna spre edituri, dar asta se întâmplă. Deci, 27 de ani avem întotdeauna contestații și se merge până în așa fel încât să nu avem manuale pe bancă. Vorbim și de o lipsă de moralitate în contrapunere cu interesul lor financiar. Până nu vom avea o lege a manualului astfel încât să fie considerat un bun național, vom continua să avem aceste probleme”, ne-a dezvăluit acesta.

De asemenea, Iulian Cristache a aținut să precizeze, în cadrul interviului, că dacă până la sfârșitul lunii octombrie ceastă situație nu se rezolvă, vom fi puși în situația de a avea un nou compendiu.

”Acest compendiu a apărut ca o contrabalansare a lipsei acestor manuale. Se știa că nu mai era timp. Nu se puteau lua din timp deciziile pentru că nu se știa. Până nu ții licitația  și până nu vezi dacă se contestă sau nu, nu ai cum. Această Comisie a manualelor s-a întrunit în 2015, deci în 2015-2016 ar fi trebuit să se termine. Procedurile sunt foarte grele, se întârzie foarte mult. S-a ajuns din nou, din păcate, la aceeași generație de sacrificiu ,vorbim de copii de clasa a 5 a, care începând cu clasa pregătitoare nu au avut niciodată manuale. Dacă până la sfârșitul lunii octombrie nu se rezolvă, vom fi puși, din păcate,  în situația de a face un nou compendiu. Acest compendiu acoperă 8 săptămâni și chiar ar fi păcat să aruncăm cu banii la fiecare 2 luni”, a continuat Iulian Cristache.

Ministrul Educației Liviu Pop a spus că tipărirea compendiului a costat 4 lei, iar transportul 14 bani per exemplar, în total fiind tipărite 177.000 de exemplare.

Chestionat în legătură cu prețul suspect de mic pentru tipărirea compendiului anunțat de Liviu Pop, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a declarat că există două variante:

”Probabil sunt două variante: ori acest manual este foarte bun și costul este foarte mic, și atunci ne punem întrebarea ”Cum de aceste auxiliare sunt atât de scumpe?”; sau putem vorbi de alte interese pe care eu nu pot să le mi le explic sau nu pot să le gândesc. În 27 de ani au fost întotdeauna interese în jurul acestor manuale, fără discuție. Gândiți-vă ce sume se cheltuie pentru aceste manuale și atunci este normal să apară interesul financiar”, a conchis Cristache.

 

Urmăriți mai jos secvența, de la începutul filmării până la momentul 7:24.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi