Skip to content
Opinii & Analize

Competitorii

Andrei Cornea

Există o ficțiune veche și rezistentă în politica românească: aceea că PSD este un partid de stînga (social-democrat). Desigur, originile acestui partid în PCR, autodefinirea sa ca social-democrat au susținut această ficțiune”. Fals: PSD este de mult timp, dar accentuat în perioada Dragnea, un partid iliberal, populist și conservator. Dovadă: a încercat să-și subordoneze justiția. A încercat să suprime violent manifestații pașnice. S-a servit continuu de lozinci naționaliste și antieuropene adesea și anticorporaliste. A vrut în repetate rînduri să cîștige electorat prin promisiuni de neonorat. A fost întotdeauna aliatul birocrației. Contrar viziunii social-democrației occidentale, a susținut „familia tradițională” și a avut întotdeauna un bun aliat în BOR. Electoratul său este de predilecție populația foarte conservatoare, mai vîrstnică, mai rurală, mai săracă, cu studii puține; geografic, PSD domină în părțile subdezvoltate  ale României (sudul și estul). Anul acesta, în contextul pandemiei, a adoptat cel puțin pînă la alegerile locale, un discurs semi-negaționist la adresa Covid19 și a încercat direct sau prin interpuși (CCR și Avocatul Poporului) să blocheze măsurile de carantinare (nepopulare) luate de guvern. Mi-e foarte neclar dacă acest partid ar putea vreodată „să se reformeze” (în sensul de a scăpa de balastul iliberal și populist) și nici nu știu dacă ar vrea cu adevărat acest lucru. Căci populismul și iliberalismul aduc multe dividende politice în lumea de azi. Din cei 30 de ani scurși de la Revoluție, doar vreo nouă ani PSD n-a fost deloc la putere. În rest, a avut măcar un picior la guvernare sau a dominat legislativul (ca să nu mai vorbim despre administrația locală), chiar dacă de la Ion Iliescu n-a mai obținut președinția României. În consecință, un sejur de măcar patru ani în opoziție ar fi potrivit și, cred, un mare beneficiu pentru România.

PNL și PMP sunt evident partide de centru-dreapta (o dreaptă mai apăsată în cazul PMP-ului). Vocația lor europeană nu e contestabilă, iar populismul lor (vizibil la un Rareș Bogdan sau Traian Băsescu) rămîne totuși relativ moderat și ținut sub control. Au destule afinități între ele (nu în ultimul rînd de oameni, destui aflați împreună în vechiul PDL). Li se pot reproșa destule compromisuri, de-a lungul timpului, inclusiv scandaluri de corupție și nepotisme. Totuși nu pot fi acuzate de iliberalism, de tendințe autoritariste și de subminare a justiției. Sunt preferate de clasa de mijloc urbană și sunt dominante în Transilvania și unele părți ale Munteniei. În particular, PNL are actualmente marele avantaj de a fi susținut de președintele Iohannis, ceea ce, dacă rămîne la putere, va oferi o guvernare scutită de „războaiele între palate”, dar și cu susținere parlamentară.

Însă, pentru a o obține pe aceasta din urmă, e foarte probabil că va fi nevoie de cooptarea la guvernare a USR-PLUS. Dacă PSD e mai curînd de dreapta (populistă) decît de stînga, USR-PLUS e situat vizibil la stînga, indiferent de pretenția oficială de a fi de centru-dreapta (ori de afilierea la grupul centrist Renew Europe). Este vorba despre o stîngă liberală (în sens european, dar și american), cu unele prelungiri spre „progresism”. Acuzațiile adversarilor de a fi „neo-marxist” sunt absurde, dar tendința „progresistă” nu e nici fictivă, nici, după părerea mea, condamnabilă la acest partid. Dimpotrivă: ea e rezonabilă și răspunde aspirațiilor unui electorat mai tîrnăr, educat, urban (mai ales din orașele mari), cosmopolit. USR-PLUS e lipsit încă de o direcție politică clară și nu e scutit de intense fricțiuni interne. Nu în ultimul rînd a intrat în polemici dure cu PNL și PMP, care nu pot fi puse toate pe seama competiției electorale, ci unele au în substrat chiar diferența de viziune dintre, să spunem, liberalismul „clasic” și liberalismul „progresist”.

Dacă viitorul guvern și viitoare majoritate nu vor fi cu PSD – ceea ce este foarte probabil și de sperat – marea întrebare rămîne: vor putea PNL, PMP și USR-PLUS forma un guvern stabil, coerent și eficient? Teoretic, amestecul de viziuni centriste și altele ceva mai inovatoare și mai îndrăznețe este exact de ceea ce România ar avea nevoie – așa cum o infuzie de oameni mai tineri (nu strict în sensul vîrstei biologice) ar fi un mare beneficiu, dacă ea ar fi moderată de prezența mai conservatoare a peneliștilor și poate și a PMP-ului. Dar practic este inevitabil să apară asperități și neînțelegeri serioase de toate felurile (de care PSD se va bucura să profite).

De aceea, rolul temperant a trei oameni va fi esențial aici: președintele Iohannis, premierul (probabil) Orban și, cred, co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș. (Celălalt co-președinte, Dan Barna, mi se pare a nu avea încă un profil prea limpede.) Miza este imensă – avînd în vedere și necazurile pandemiei și dificultățile unei sperate recuperări economice în 2021. Așadar, obstacolele obiective și subiective sunt majore, iar riscul spargerii coaliției deloc mic. Există un singur, dar nu mic, avantaj: nu vor mai fi alegeri pînă în 2024 și deci au latitudinea să facă ceea ce e necesar, nu neapărat ceea ce e plăcut pentru electorat. Pe deasupra, sper că înțeleg că șansa pe care o vor avea acum e unică și că nu vor fi iertați timp de o generație dacă vor rata.

1 comentariu la “Competitorii

  1. Buna seara, va multumesc pentru radiografia politică prezentată în acest articol. Prezența la vot va fi mai mică datorită pandemiei dar votul care trebuie dat de cei care se vor duce va atârna foarte greu. Pericolul este ca cei care vor veni la putere sa nu aibă acest obicei păcătos să se transforme în partid stat. Trebuie să nu uite niciun politician că ajunși in Parlament dau de mulți bani dar și trebuie să reprezinte oamenii cum trebuie. In rest fiecare sa voteze după dorință iar după aceea să urmărească dacă cel care a fost ales își face treaba. Eu personal nu mă abțin să îi trag de mânecă pe aleșii noștri. Imi pare rău că mulți dintre ei au studii îndoielnice și tupeu nemăsurat să candideze dar dacă păstrăm proporțiile așa este și în societate. Vă mulțumesc încă o dată și vedem luni ce va fi!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *