Euroalegeri: Comunitatea românească din Belgia devine tot mai importantă, declară ambasadoarea Andreea Păstârnac

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Comunitatea românească din Belgia devine din ce în ce mai importantă şi, din punct de vedere numeric, este o comunitate emergentă, iar secţiile de votare ce vor fi organizate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie reflectă această realitate, a afirmat ambasadoarea României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, într-un interviu acordat miercuri AGERPRES.

”Comunitatea românească în Belgia devine din ce în ce mai importantă şi, într-adevăr, numeric putem spune că este o comunitate emergentă. În marile oraşe, în special în regiunea Bruxelles-Capitală, românii se găsesc în topul comunităţilor de străini din Belgia. Cred că e un lucru foarte important, mai ales că Bruxelles-Capitală se consideră unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume şi mizează foarte mult pe dialogul cu cei care aleg să se stabilească în acest oraş”, a explicat ambasadoarea.

Potrivit acesteia, comunităţi considerabile de români sunt şi în Flandra, în special în provinciile Anvers şi Limburg, la graniţa cu Olanda, unde în multe oraşe românii reprezintă una dintre cele mai mari comunităţi. ”Acest lucru face să avem un dialog foarte bun cu autorităţile locale şi federale. Trebuie să spunem că antreprenorii români se află pe primul loc după antreprenorii belgieni, ceea ce este un motiv de mândrie, dar în acelaşi timp ne impune un dialog foarte strâns cu autorităţile locale şi cu cele din România pentru a sprijini integrarea lor”, a declarat Andreea Păstârnac.

În acest context, la ultimele cicluri electorale misiunea diplomatică a României în Regatul Belgiei a fost preocupată să existe secţii de vot acolo unde sunt mari comunităţi româneşti şi există deja un mediu asociativ.

”Dacă vă uitaţi la propunerile noastre de secţii de vot în regiunea Bruxelles-Capitală, veţi vedea că avem multe secţii de vot în comunele din nordul Bruxellesului, unde, de altfel, comunitatea românească se găseşte pe primele locuri. Aş menţiona aici comuna Schaerbeek, unde avem două biserici româneşti şi foarte multe asociaţii”, a spus ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: