Skip to content
Politică

Concluzie amară: Mișa va bloca întreaga economie. Și ei realizează ce porcărie e! EXCLUSIV

Economica.net
" "

Pachetul de legi și ordonanțe privind noile modificări fiscale inițiate de ministrul de resort Ionuț Mișa a încasat o primă lovitură în comisia de buget-finanțe din SEnat, dar în Camera Deputaților, viziunea membrilor comisiei din partea PSD-ALDE și UDMR ar putea fi una impusă prin ordin de partid.

Ce s-a întâmplat în Senat a fost o adevărată surpriză. UDMR și ALDE au absentat din comisie. În Camera Deputaților însă, reprezentanții coaliției și ai aliaților par mult mai disciplinați”, remarcă deputatul USR, Claudiu Năsui.

" "
" "

E foame de bani

Pentru moment, speranțele grupului Mișa-Tudose-Dragnea de a acoperi deficitul bugetar prin impozitarea muncii part-time la nivel de salariu minim, colectarea defalcată a TVA și supraaccizarea carburanților a încasat o lovitură sub centură din partea Opoziției, sprijinită în mod neașteptat de senatorii PSD din comisia de buget, dar lucrurile ar putea reveni în matca inițială, crede Năsui.

A fost o surpriză ce s-a întâmplat la Comisia de buget din Senat. Nu vă ascund că noi o să facem tot ce putem ca să treacă aceste modificări și de Comisia de buget din Camera Deputaților. În trecut a existat un moment în care au vrut să treacă impozitarea muncii part-time printr-un amendament și am reușit să blocăm acest lucru. Atunci nu erau siguri pe ce se întâmplă.

Acum însă, disperarea de cash a guvernului e reală și e foarte mare. Ați văut cazul MApN înainte de rectificarea bugetară. În contextul acesta, nu știu câte șanse au de a rezista aceste modificări, pentru aceste măsuri sunt menite să ia bani din economie. În plus, colegii din coaliția aflată la Putere sunt și foarte disciplinați față de ordinele politice, chiar dacă și ei realizează ce porcărie este”. explică Claudiu Năsui.

Experiment criminal

Varianta inițială a măsurii split TVA prezintă riscuri de blocaj la nivelul Fiscului și al trezoreriei, după cum arată un studiu al PwC România, efectuat la cererea Comisiei Europene. Sistemul informatic al ANAF este unul depășit, personalul este deficitar pentru a implementa cu succes noul sistem de colectare al Taxei pe Valoare Adăugată, iar experimentul lui Mișa ar putea bloca întreaga economie, după cum prezice Claudiu Năsui.

Riscurile de blocaj, dacă split TVA s-ar implementa de la 1 ianuarie, sunt imense. Nici incertitudinea cu amânarea lui pentru un an nu mi se pare o chestie bună. ținem o sabie a lui Damocles asupra mediului de afaceri.

Odată aplicată aceastîă măsură, vom vedea o creștere imediată a prețurilor, generată  de afectarea nivelului de lichidități al firmelor. Sistemul este foarte greoi și dincolo de riscul de blocaj instituțional există un alt pericol. Da, vom avea blocaj la ANAF și vom râde de ei, dar întreaga economie se va bloca în acel moment, pentru că toată lumea va trebui să treacă prin acest sistem, iar ei vor fi blocați.

ANAF are greutăți acum în a returna TVA la 45 de zile. Cum au trecut ei în proiect, returnare TVA la 3 zile este absolut SF. E un experiment fiscal la scara unei țări întregi. Cel mai mare susținător al chestiei acestea este Ionuț Mișa. Domnul Mișa care nu a lucrat o zi în privat. Bine, nici domnul Tudose și nici domnul Dragnea..”, remarcă parlamentarul USR.

Split TVA este o măsură prin care Ministerul Finanțelor insistă să oblige fiecare firmă plătitoare de TVa să depună automat această taxă, în momentul încasării unei facturi, direct într-un cont al Trezoreriei, în speranța colectării suplimentare a cel puțin 6 miliarde lei.

Aceasta, după ce  gradul de colectare a venturilor fiscale s-a prăbușit dramatic în cursul primelor 8 luni ale anului, alimentând și mai mult deficitul bugetar apărut în urma creșteriilor salariale pentru bugetari.

Pe sub nasul CE?

Fostul președinte ANAF, Gelu Diaconu a sesizat anumite aspecte neconstituționale ale măsurii split TVA și a amenințat cu o sesizare la CCR, în cazul în care aceasta va deveni obligatorie pentru companii.

Năsui spue că echipele de juriști ai USR analizează, la fel, o variantă în care să sesizeze CCR pe această temă, dar anunță și o altă bizarerie a proiectului susținut cu atâta îndârjire de ministrul Finanțelor: lipsa unei derogări pe directiva TVA din partea Comisiei Europene.

Este o neconcordanță cu tratatele europene, în special cu directiva TVA, pentru care trebuie să se solicite derogare de a Bruxelles. Așteptăm răspuns la interpelarea nostră făcută în acest sens. Acum, sper că nu sunt atât de nebuni să implementeze acest sistem fără să aibă o derogare. Oricum, dacă ar fi cerut derogare am fi aflat. Până acum nu au cerut. Se întâmplă ceva acolo, dar nu am prea multe date ca să comentez”, arată deputatul USR.

Adaugată la riscul blocajului prezentat de sistemul IT antic al ANAF, la varianta unei scindări evidente în diverse tabere a partidelor care compun coaliția de guvernare, lipsa derogării din partea CE poate fi un motiv ca guvernul PSD-ALDE să apeleze în cazul split TVA la aceeași tactică a măsurilor „amânate și uitate”, mod de lucru care a generat sentimentul de lipsa de predictibilitate în economia țării.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *