Skip to content
Politică

Concluzie INS după 7 luni de guvernare PSD: Au crescut prețurile

pakistantoday.com.pk

Stabilitatea economiei a fost afectată de cele 7 luni de guvernare PSD-ALDE, datele oficiale ale Institutului Național de statistică arătând că un indicator a crescut cu 50% față de prognoza emisă de Banca Națională a României.

Rata inflației în luna iunie a crescut la 0,9%, față de 0,6% cât estimau la începutul anului economiștii BNR, iar prețurile de consum au înregistrat o apreciere la debutul verii, comparativ cu luna mai.

Românii au dat mai puţini bani pe mâncare în ultimele două luni. Potrivit datelor INS, alimentele s-au ieftinit cu 0,18% faţă de luna mai, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,07%. Şi preţurile serviciilor au crescut cu 0,33 la sută, se arată în raportul INS, citat de b1.ro.

Oamenii au dat în schimb mai mulţi bani pentru biletele de avion, pentru ţigări, dar şi pentru fructe. Astfel că în doar două luni preţurile au crescut cu peste 11%.

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iunie la cartofi, legume şi combustibili. În luna mai, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,64%.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în iunie, în medie, cu 0,04% faţă de luna mai. Economiștii BNR se așteaptă ca rata inflației să ajungă la 1,6% la finalul acestui an, după ce doi ani consecutiv aceasta a stat în zona negativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *