Skip to content
Politică

Concluzie usturătoare pentru presa din România. Pe ce loc ne aflăm din punct de vedere al libertății presei, potrivit Freedom House

Libertatea presei la nivel mondial a atins, în 2014, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, fiind puternic afectată de legislaţii în domeniul securităţii, de intimidări şi ingerinţă din partea proprietarilor media, potrivit unui raport publicat miercuri de organizaţia Freedom House, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Freedom House a dezvăluit că „jurnaliştii au fost confruntaţi în 2014 cu o intensificare a presiunilor venite din toate părţile“.

„Guvernele folosesc legile în domeniul securităţii şi al luptei anticorupţie ca pretext pentru a face să tacă vocile critice, grupurile de presiune şi grupările delincvente recurg la tactici din ce în ce mai scandaloase pentru a-i intimida pe jurnalişti, iar proprietarii de media încearcă să manipuleze conţinutul informaţiilor pentru a le servi intereselor lor politice sau economice“, a menţionat organizaţia Freedom House, în raportul său pe 2014.

Mai trebuie spus că una dintre ‘evoluţiile cele mai îngrijorătoare’ a fost mobilizarea ţărilor democratice în faţa amplificării propagandei din partea regimurilor autoritare şi a grupurilor de activişti, a explicat Jennifer Dunham, responsabilă a raportului.

„Pericolul este acela că, în loc să încurajeze un jurnalism cinstit şi obiectiv şi libertatea de informare ca antidot adecvat, democraţiile apelează la cenzură şi la propria lor propagandă“, a continuat Jennifer Dunham.

În Europa, România se situează la coada clasamentului — poziția 36 din 42 (la fel ca în raportul de anul trecut), urmată doar de Albania, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Grecia, Macedonia și Turcia, în aceasta din urmă presa fiind privată complet de libertate, se arată raportul Freedom House.

Dintre cele 199 de ţări şi teritorii incluse în raport, 63 au fost calificate drept ‘libere’ pentru media de informaţii, în timp ce 71 au fost descrise ca ‘parţial libere’, iar 65 ‘private de libertate’, potrivit aceluiași raport.

Țările cel mai bine cotate în privința libertății presei la nivel mondial sunt Norvegia și Suedia, la egalitate pe prima poziție, urmate de Belgia, Finlanda, Olanda, Danemarca și Luxemburg, clasamentul primelor zece fiind completat cu Andorra, Elveția și Liechtenstein. SUA ocupă poziția 31, la egalitate cu Australia, Austria și Belize, Germania — 22, Marea Britanie — 38, Polonia — 47, Spania — 52, Italia — 64, Rusia — 180.

Nivelul de apreciere al SUA a scăzut din cauza arestărilor, hărţuirilor şi tratamentelor brutale aplicate jurnaliştilor de către poliţie, în timpul manifestaţiilor uneori violente de la Ferguson, în Missouri (centru). Un regres, tot pe continentul american, a fost semnalat în Honduras, Peru, Venezuela, Mexic şi Ecuador.

Europa se clasează cel mai bine, dar este şi regiunea care a înregistrat cel mai mare declin într-un deceniu, îndeosebi din cauza modului in care sunt trataţi ziariştii in Rusia.

Organizaţia a remarcat şi agravarea situaţiei din China, unde ‘autorităţile au întărit controlul asupra mass-media liberale’, şi condiţiile dificile din Siria, Algeria, Nigeria şi Etiopia.

Tunisia a ‘înregistrat cel mai bun scor din toate ţările arabe’, mai subliniază Freedom House, precizând că doar 5% dintre locuitorii regiunii Asia-Pacific beneficiază de presă liberă şi 2% dintre locuitorii Orientului Mijlociu şi ai Africii de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *