Președintele Klaus Iohannis a declarat că a vorbit cu omologul său american Joe Biden, despre candidatura sa la șefia NATO. „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul(…). E foarte bine să existe doi candidați”, a spus Iohannis.
„Statele Unite vor ajuta la realizarea consensului. Atât și nimic mai mult. Sigur, că USA și-au manifestat intenția de a merge mai departe cu domnul Rutte. Dar totul este un joc de sumă nulă, în care nimeni nu câștigă, nimeni nu pierde. Practic, fiecare stat NATO obține până la urmă ceea ce își dorește. Deci e foarte bine că a existat această întrevedere bilaterală, pentru a lămuri, cel puțin, intenția acestei candidaturi”, a spus politologul Radu Carp, pentru PS News.
Iulian Chifu, fost consilier prezidențial consideră că postura României în raport cu Statele Unite si poziția președintelui Klaus Iohannis sunt foarte importante, iar premiul primit de către președinte este în legătură cu contribuțiile sale pentru relația transatlantică.
„Este vorba despre alegerea secretarului general prin consens, într-un format care nu are o procedură fixă și care presupune consensul, adică acordul tuturor statelor membre”, a declarat Chifu la B1 tv.
„Postura președintelui Klaus Iohannis este una pozitivă. Premiul primit de către președinte este în legătură cu contribuțiile sale pentru relația transatlantică.
O soluție urmează să fie găsită. NATO va avea un secretar general. Din acest punct de vedere, postura președintelui Klaus Iohannis este una pozitivă și în perspectiva menținerii actualei administrații după noile alegeri și în perspectiva schimbării, a revenirii lui Donald Trump, eventual, la conducerea statului american.
Iar referirile, inclusiv premiul primit de către președinte, au fost direct în legătură cu contribuțiile sale pentru relația transatlantica, adică exact relația dintre Statele Unite și statele europene care, în diferite momente, a avut urcușuri și coborâșuri.
Trebuie să ne aducem aminte că, în 2017, în vară, președintele Iohannis a fost primit la Casa Albă de Donald Trump și că atunci, împreună, pe gazonul din fața Casei Albe, am avut declarația formală a președintelui Trump de susținere a articolului cinci al NATO, al apărării comune, în contextul în care existau dubii față de declarațiile preelectorale. Prima parte a mandatului său, lăsa un anumit nivel de ambiguitate.
Deci, după toate argumentele, subiectul posturii României în raport cu Statele Unite, a poziției președintelui Klaus Iohannis (e vorba aici de contribuție personală, care a fost premiată de Atlantic Council) este foarte important. Inclusiv această perspectivă ca parteneriatul strategic să fie adâncit…lucrurile astea sunt foarte importante și pe acestea trebuie să le menționăm”, a mai spus Iulian Chifu, la B1 tv.
Șeful statului spune că existenta a doi candidați, deschide noi teme „și atunci facem lucrurile să meargă mai bine”.
„Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și, până la urmă, unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile – au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea. E bine să fie doi candidați pentru că atunci se deschid noi teme și atunci facem lucrurile să meargă mai bine”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis va primi miercuri Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul unei gale care are loc la Washington.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Consiliul Atlantic din SUA a decis să acorde acest premiu preşedintelui României ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.
Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea sa, a mai informat Administraţia Prezidenţială.
Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale. Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care au contribuit la consolidarea relaţiei transatlantice în toate dimensiunile sale – politică, economică, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.
Printre personalităţile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden Jr. (2011) – actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008).
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează marţi şi miercuri o vizită de la lucru la Washington. Marţi, şeful statului român a fost primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden.
Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe şeful statului în Statele Unite ale Americii fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News