Skip to content
Puterea Știrilor Video

Concluzii după întâlnirea istorică dintre Biden și Putin. Cum a schimbat pandemia de coronavirus politica externă

Ps News.ro

Invitată în studioul ”Puterea Știrilor, Ioana Constantin (PMP) a vorbit despre întâlnirea din Joe Biden și Vladimir Putin, susținând că „nu vom afla niște decizii extrem de concrete”, așa cum poate ne-am fi așteptat. De asemenea, acesta susține că Rusia nu ar putea reprezenta nici măcar un potențial partener pentru țările democratice din cauza „agresivității” de care dă dovadă.

„Așteptarea mea este ca America să rămână același partener loial pentru statele care se confruntă cu agresivitatea Federației Ruse. Mai important decât atât este să înțelegem că această întâlnire este legată de China și de interesele economice al Chinei în contextul pandemiei pentru că există un avans economic pe care China îl arată, îl are și îl va avea. Este nevoie la nivelul statelor europene, dar și a celor care sunt în partea Americii să se regrupeze și să găsească soluții de relansare și de a face față competiției”, spune Ioana Constantin.

De asemenea, acesta susține că în plan economic, China reprezintă o amenințare mult mai puternică decât Rusia.

„China este o competiție economică. S-a schimbat foarte mult după această pandemie întreaga regulă. Întreaga regulă a jocului internațional s-a schimbat, tot ceea ce ține de economie, însă așa cum știți, eu nu consider că Rusia ar putea fi vreodată un partener pentru că Rusia prin agresivitatea pe care o are și prin propaganda pe care o desfășoară în întreaga lume, dar mai ales în regiunea noastră nu ar putea să fie un partener”, spune Ioana Constantin.

Cât despre o posibilă discuție între Biden și Putin despre Aleksei Navalnîi, Ioana Constantin susține că nu îl vede „atât de curajos pe Biden”.

„Întreaga politică pe care o desfășoară astăzi Casa Albă mi se pare mai puțin curajoasă decât ceea ce era înainte, decât cea a președintelui Trump spre exemplu. Se poate discuta, dar într-o manieră mult mai diplomată decât ar fi făcut-o Trump. Să nu uităm că nu doar opozantul rus Aleksei Navalnîi este în acest moment un exemplu de cât de periculoasă este lipsa democrației și a libertății. Avem și în Belarus un caz mult mai dur cu acest tânăr jurnalist care  fost închis după ce o cursă comercială a fost oprită de președintele Belarusului, și Rusia nu este străină de ce s-a întâmplat în Belarus”, conchide Ioana Constantin.

Actualul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, l-a întâmpinat ieri la Geneva pe omologul său rus, Vladimir Putin. Întâlnirea istorică dintre cei doi lideri a captat atenția lumii întregi, iar deznodământul întrevederii demonstrează că noua administrație de la Washington a abandonat iluzia cu privire la Rusia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *