Skip to content
Politică

Concluzii incomode despre DNA în raportul Inspecției Judiciare

agerpres.ro
" "

Citiți în cele ce urmează despre concluziile incomode despre Direcția Națională Anticorupție (DNA) conținute în raportul Inspecției Judiciare (IJ).

Mai precis, IJ susține că în DNA dosarele sunt întârziate cu anii, fără nicio justificare, iar procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, încearcă să scape de răspundere, scrie Antena3.ro.

" "

„În ceea ce privește comunicarea cu procurorul-șef direcție, Laura Codruța Kovesi, care nu a fost analizată prin prisma atribuțiilor în cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatărilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasă a acesteia, comunicare caracterizată prin tendința de a-și menține propria părere și a se impune în adoptarea deciziilor, precum și prin aceea că se caută explicații exterioare persoanei sale, în cazul în care nu obține rezultatele urmărite. În acest mod se evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec și se reduc șansele conducătorului de a-și forma o imagine realistă despre evenimente și de a identifica măsurile de corecție reclamate de situațiile anterioare”, se arată în document.

Alte nereguli grave scoase la iveală de către Inspecția Judiciară se referă la faptul că dosarele erau plimbate după bunul plac al procurorilor, în sertarele DNA există dosare vechi de 11 ani, iar lista continuă.

În altă ordine de idei, se constată lipsa de transparență în ce privește dosare pe care le-a administrat procurorul Mihaiela Iorga-Moraru.

Inspecția Judiciară propune anchetarea disciplinară a Laurei Codruța Kovesi și a adjuncților săi, precizează site-ul de știri citat.

Raportul are peste 550 de pagini și a ajuns pe masa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acum, urmează să fie sesizată Secția de procurori din cadrul CSM, în legătură cu o presupusă obstrucționare a justiției.

NEREGULILE DESCOPERITE DE INSPECȚIA JUDICIARĂ LA DNA:
– puţine anchete făcute conform legii
– delegarea ofiţerilor nu a fost făcută fără individualizarea actelor
– tergiversarea anchetelor
– dosare nelucrate cu anii, fără ca procurorii să poată explica
– redistribuirea dosarelor, după bunul plac al şefilor de secţii
– repartizarea nu foarte echilibrată a unor dosare către procuror

CE SPUNE INSPECŢIA JUDICIARĂ DESPRE KOVESI:
– comunicare defectutoasă
– caută explicaţii exterioare persoanei sale în cazul în care nu obţine rezultatele urmărite
– evită recunoaşterea propriei responsabilităţi în situaţii de eşec
Sursa: raport Inspecţia Judiciară

CÂT ZĂCEAU DOSARELE ÎN SERTAR LA DNA:
– o cauză mai veche de 11 ani
– o cauză mai veche de 7 ani
– două cauze mai veche de șase ani
– trei cauză mai veche de cinci ani
– opt cauză mai veche de patru ani

Sursa: raport Inspecţia Judiciară

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *