Skip to content
Politică

Concluziile din Raportul GRECO, ”mai acide decât realitatea”. Daniel Fenechiu (PNL): Astfel de evaluări au o puternică tentă politică

PS News

Într-un interviu pentru PS News, senatorul liberal Daniel Fenechiu a comentat criticile GRECO aduse României, susținând că motivul principal pentru care țara noastră a implementat doar 5 din cele 18 recomandări din raportul Grupului Statelor împotriva Corupției este corupția din „epoca Dragnea, care a lăsat niște umbre destul de greu depășibile”. Pe de altă parte, liberalul susține că rapoartele GRECO au o „puternică tentă politică” și prezintă concluzii ”mai acide decât realitatea”.

„Să nu uităm că marea majoritate a acestor evaluări păcătuiesc prin două aspecte. Primul aspect constă în faptul că acestea sunt evaluări cu o puternică tentă politică. Numărul doi se referă la faptul că, în general, respondenții la informațiile prealabile care stau la baza elaborării rapoartelor și emiterii calificativelor sunt în general persoane din zona societății civile, persoane care au un accent critic, uneori mai acid decât realitatea. Din punctul acesta de vedere, cred că nici raportul GRECO nu face excepție, pentru că că este cât se poate de evident că la nivel mondial corupția este un flagel, dar să punctezi doar 5 din 18 recomandări mie mi se pare cam puțin în raport cu eforturile și cu activitatea organelor judiciare din România.

E adevărat că epoca Dragnea a lăsat niște umbre destul de greu depășibile în ceea ce privește imaginea luptei anticorupție în România. Este greu să uite de Ordonanța 13 cei care ne analizează, este greu să uite de 10 August, este greu să uite de o sumedenie de situații generate de anumite decizii ale Curții Constituționale prin care au fost eliminate probe din dosare și persoane care din perspectivă publică erau asimilate zonei corupției au scăpat de răspunderea penală. Sunt niște lucruri care, fără îndoială, nu pot fi negate, însă corelativ cu aceste împrejurări care sunt bine cunoscute și sunt regretabile, lupta organelor judiciare a  fost una constantă și cred că, chiar dacă nu am mai văzut la televizor în ultimii ani încătușări, arestări, organele judiciare i-au făcut treaba. Cred că e prea aspră evaluarea și cred că în realitate nu stăm atât de prost la capitolul luptei anticorupție cum ar rezulta din concluziile GRECO”, spune Daniel Fenechiu.

De asemenea, senatorul a explicat că nu se cunoaște momentul în care vor fi implementate celelalte recomandări GRECO, însă spune că există „o sumedenie de acte normative în zona judiciară care vor fi aprobate”, astfel încât România să poate combate actele de corupție care au afectat imaginea țării.

„Eu nu pot vorbi în numele coaliției, însă întotdeauna PNL a fost un partener serios al tuturor structurilor internaționale care luptă împotriva corupției, care luptă pentru democrație, care luptă pentru statul de drept. Începând cu politica de cadre a PNL, unde persoanele care au probleme de imagine, probleme judiciare au făcut un pas lateral până la totala disponibilitate de a oferi organelor judiciare tot arsenalul legislativ necesar pentru a lupta împotriva corupției. Cred că PNL s-a situat întotdeauna în parteneriat politic cu toți care luptă împotriva corupției. Corupția este un flagel, însă cu siguranță se vor lua măsuri, însă mi-e greu să dau un termen până când vor fi implementate celelalte recomandări GRECO.

Să nu uităm că, în momentul de față, România este monitorizată din mai multe perspective. Avem GRECO, avem MCV, deci sunt o sumedenie de instrumente internaționale unde unele dintre ele se suprapun, care se contrazic. Din acest punct de vedere, cred că cel mai important lucru este că PNL susține lupta împotriva corupției, crede că tot ceea ce înseamnă corupție înseamnă un flagel care trebuie limitat cât de mult se poate. Nu cred că corupția va putea fi vreodată eliminată integral, pentru că și în statele europene cu o tradiție serioasă în lupta anticorupție cu o justiție extrem de așezată există corupție. E adevărat, în alte limite și cu consecințe mult mai mici asupra evoluției societății, însă, pe de altă parte, cred că nu trebuie să trecem în tabăra cealaltă în care să sacrificăm drepturile și garanțiile procesuale sub stindardul luptei anticorupție.

Urmează momente importante în plan legislativ. Avem desființarea SIIJ-lui la care PNL s-a angajat, avem adaptarea legislației după decizia Curții Constituționale în legătură cu motivarea hotărârilor judecătorești în penal, prin care hotărârile judecătorești pot fi pronunțate doar în momentul în care sunt redactate, iar până la momentul rămânerii în pronunțare nu poate să treacă de 120 de zile, asta înseamnă că nu ne vom mai trezi în situația în care  să avem hotărâri judecătorești care să fie redactate la un un an, doi după momentul condamnării. Avem o sumedenie de acte normative în zona judiciară care vor fi aprobate și vă asigur că PNL va vota cu responsabilitate, va avea un rol chiar proactiv și creator, astfel încât organele judiciare să aibă la dispoziție toate instrumentele pentru a putea combate corupția, pentru a putea trage la răspundere toate persoanele care încalcă legea. Va fi probabil un an fierbinte din acest punct de vedere”, conchide Daniel Fenchiu.

România a implementat satisfăcător doar 5 din cele 18 recomandări din raportul Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO). Organismul anticorupţie al Consiliului Europei arată, în ultimul raport pentru România, obținut de HotNews.ro, că, per ansamblu, autorităţile par a fi hotărâte să inverseze sau să abandoneze multe dintre reformele judiciare controversate, dar nivelul de conformitate rămâne foarte scăzut.

GRECO arată că este încă aşteptată o consolidare a rolului CSM în acest proces, în timp ce implicarea Ministrului Justiţiei în numirea/revocarea procurorilor în/din funcţiile cele mai înalte rămâne considerabilă în detrimentul independenţei judiciare. De asemenea, rămâne de clarificat dacă au fost stabilite criterii obiective şi clare de promovare în funcţii a judecătorilor şi procurorilor, care să aibă în vedere calificările și meritele reale ale acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *