Skip to content
Politică

Concluziile senatorilor juriști în cazul derapajelor Dianei Șoșoacă: Ce sancțiuni riscă senatoarea

Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia juridică a Senatului a constatat „abateri de la deontologia parlamentară” în cazul senatoarei Diana Şoşoacă, aşa cum sunt reclamate în sesizarea grupului PNL, a afirmat, luni, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei. Biroul Permanent va decide ce sancțiune va primi senatoarea exclusă din AUR.

Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză„, a afirmat Iulia Scântei, conform Agerpres.

Ea a adăugat că dacă lucrurile „vor escalada” şi vor fi noi derapaje, va fi luată o decizie de către reprezentanţii Coaliţiei şi de către Comisia pentru regulament.

Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: <<Poate e bine ca un avertisment şi o astfel de discuţie să simbolizeze, să arate mai mult detaşarea, delimitarea noastră netă, categorică faţă de continuarea exercitării în acest mod de până acum a mandatului de către senatorul care a fost sesizat în Biroul permanent>>. Sper să aibă un efect.

E dorinţa noastră să ne continuăm activitatea pe următorii 4 ani, până la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul într-un mod injurios. Nu pentru asta am fost aleşi„, a mai afirmat Scântei.

Senatorul Daniel Fenechiu a menţionat că sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate parlamentarilor, în prezent, „sunt mai mult simbolice”, cea mai gravă pe care o poate aplica Biroul permanent fiind aceea că „trei luni nu poţi reprezenta Senatul”.

În contextul în care nu există o sancţiune pecuniară, sancţiunea nu îţi afectează activitatea parlamentară, poţi lua cuvântul, poţi să faci de toate, sancţiunile sunt simbolice (…). Eu, personal, mă simt deranjat de un asemenea comportament.

Am asistat săptămâna trecută – povestea cu uşa din Comisia juridică. Nu cred că politica în România şi activitatea parlamentară trebuie să ajungă să aibă asemenea episoade (…). Anumite fapte care pun Parlamentul într-o lumină extrem de proastă nu aduc onoare Parlamentului şi nu îmbunătăţesc cu nimic viaţa românilor„, a spus Fenechiu.

Diana Şoşoacă s-a prezentat la şedinţa comisiei din 13 aprilie. La intrare, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a încercat să o oprească, pentru că purta o mască neconformă. Şoşoacă a intrat în sală de două ori, în pofida acestui avertisment. Ea şi-a manifestat îndelung nemulţumirea atât în comisie, cât şi la uşa sălii de şedinţă, susținând că masca „nu o apără de virus”.

Ulterior ea a sunat la 112, reclamând că a fost bruscată. De asemenea, Șoșoacă a susținut că este ilegal împiedicată să intre la lucrările comisiei. „Cum e posibil să dați ordin să fiu bătută. Mi-au invinețit piciorul. Am chemat 112. (…) Voi schimbați Constituția și legea 96?”, a spus ea. În final, Diana Șoșoacă a reușit să intre în sală, însă senatorii prezenți au ieșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *