Skip to content
Politică

Concluziile tranșante ale lui Pleșoianu despre raportul anchetei ”Sufrageria lui Oprea”

a1.ro

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu trage concluzii tranșante cu privire la ancheta denumită ”Sufrageria lui Oprea” (despre alegerile prezidențiale din 2009).

Astfel, deputatul social democrat a analizat raportul final al anchetei, afirmând că cel mai grav i se pare lipsa de implicare a martorilor care fie nu s-au prezentat la audieri, fie nu au răspuns întrebărilor.

”Însă faptul foarte grav este acela că s-a pornit lucrul la această lege a comisiilor speciale de anchetă tocmai din cauza atitudinii sfidătoare a unor persoane care au ocupat și încă mai ocupă poziții foarte importante în statul român! Este evidentă lipsa totală a bunei credințe din partea persoanelor în speță, care fie nu s-au prezentat la audieri atunci când prezența lor a fost solicitată de membrii comisiei, fie s-au prezentat dar au refuzat să răspundă la întrebări. Buna credință și principiul cooperării loiale între instituții ar fi trebuit să fie suficiente pentru a-i determina pe aceștia să răspundă la solicitările comisiei de anchetă, chiar dacă actualul cadru legislativ de funcționare nu-i conferă acesteia putere reală de coerciție. În fond, dacă există bună credință, te prezinți la solicitarea organului reprezentativ suprem al poporului român și oferi răspunsuri și informații. Totul în vederea aflării întregului adevăr!”, a precizat Pleșoianu într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

Mai mult decât atât, deputatul îi dă exemplu de folosire a statutului chiar pe Laura Codruța Kovesi și pe Florian Coldea, dar și pe George Maior: ”Prin urmare, o primă concluzie este aceea că persoane care ocupă funcții ce le conferă foarte multă putere s-au revărsat cu mult peste matca decenței și rigorii profesionale aferente poziției de rag înalt care le-a fost oferită de statul român. Doamna Laura Codruța Kovesi (Procuror General al României în 2009 și actual Procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție) și domnul Florian Coldea (Prim-adjunct al Serviciului Român de Informații în 2009) au refuzat să participe la audierile comisiei sau să răspundă în scris la întrebările adresate de membrii acesteia. Domnul George Maior (Director al Serviciului Român de Informații în 2009 și actual ambasador al României în Statele Unite ale Americii) s-a prezentat la audierile comisiei, însă a refuzat să răspundă la întrebările adresate, obstrucționând în mod evident activitatea comisiei parlamentare de anchetă și împiedicând astfel aflarea adevărului”.

Totodată, Liviu Pleșoianu consideră că cel mai grav lucru este că s-a dorit întotdeauna ca situația să fie mușamalizată.

”Însă dincolo de absența bunei credințe și de atitudinea sfidătoare, de nepermis și de neacceptat din partea unor persoane care dețin sau au deținut funcții atât de importante în statul român, principala problemă este aceea că în spatele refuzului de a ajuta membrii comisiei în demersul lor de aflare a adevărului a stat în permanență dorința de mușamalizare, de închidere din fașă a unei discuții referitoare la seara turului II al alegerilor prezidențiale din 2009. Să sfidezi Parlamentul României e deja un lucru grav, dar să faci acest lucru pentru că de fapt vrei să ascunzi ceva e de o gravitate extremă, având în vedere atât contextul (alegeri prezidențiale), cât și funcțiile ocupate de persoanele în cauză”, a afirmat deputatul PSD.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *