Skip to content
Politică

„Concretizările” noului PNL în epoca post-Iohannis

Noul PNL este un partid care a dat frâu liber la bârfă. Iar acest semnal vine de la cel mai înalt nivel. În cadrul lansării cărții lui Puiu Hașotti de la Constanța, în momentul în care vicepresedintele PNL Dan Motreanu făcea referire la PNL și la contribuția lui Klaus Iohannis și Vasile Blaga la succesul partidului, copreședintele liberalilor a avut o serie de comentarii de făcut. Problema e că nu le-a făcut în mod „privat”, așa cum se poartă la PNL, ci le-a făcut cu microfonul deschis în fața tuturor.

Așadar, Blaga i-a șoptit senatorului liberal Puiu Hașotti că mai multe a realizat cu Alina Gorghiu decât cu Klaus Iohannis. Dar președintele vechiului PDL nu s-a oprit aici. El i-a împărtășit revelația pe care tocmai o avusese și Alinei Gorghiu.

Însă, lăsând la o parte amuzamentul creat de această șușoteală pe la spatele președintelui, ar fi bine să analizăm și ce a spus Blaga. Acesta vorbea de lucrurile pe care le-a concretizat cu Alina Gorghiu și care ar fi mai multe decât cele concretizate cu Iohannis.

Ce a „concretizat” de fapt Vasile Blaga cu Alina Gorghiu în cele 6 luni de mandat ale co-președintei PNL?

1) Au ratat preluarea majorității imediat după alegerile prezidențiale. Într-un moment în care PSD era la pământ, PNL a fost incapabil să îi aplice lovitura de grație și să preia guvernarea. Principiile și valorile politice invocate de liderii PNL, cum că nu acceptă traseiști, s-au întors împotriva lor.

2) Au ratat momentul lansării programului de guvernare alternativ la cel al lui Victor Ponta. Liderii PNL au fost lăsați în offside de către propunerea noului proiect de Cod Fiscal venită din partea Guvernului condus de Victor Ponta. Fix cu câteva zile înainte ca PNL să arunce pe piață programul de guvernare, Victor Ponta și coaliția de guvernare le-au luat-o înainte și au venit cu măsuri mai bune chiar decât cele pe care le propunea PNL în programul realizat de Cătălin Predoiu.

3) Au ratat numirea unui judecător la CCR. În luna februarie, după demisia lui Toni Greblă, un loc a rămas liber la CCR. Acesta trebuia completat de către Senat. În camera superioară a Parlamentului, majoritatea este mai ușor de făcut, deoarece numărul senatorilor este mult mai mic decât cel al deputaților. Mai mult decât atât, PNL anunța peste tot că are majoritate la Senat. Însă, votul a fost împotriva lor, fiind desemnată propunerea PSD.

4) Au ratat toate moțiunile simple împotriva membrilor Guvernului. Rând pe rând, PNL s-a făcut de râs cu privire la moțiunile pe care le-a depus în Parlament. Toate au fost respinse pe bandă rulantă de către majoritatea parlamentară.

5) Au ratat momentul moțiunii de cenzură. PNL nu a fost capabil să strângă numărul necesar de voturi pentru a da jos Guvernul Ponta, chiar dacă au primit un sprijin imens din partea DNA. Pe lângă faptul că nu a trecut la vot, moțiunea de cenzură a fost și pe un subiect care nu avea legătură cu Executivul.

6) Au ratat protestele din ziua moțiunii de cenzură. PNL anunța că în toate județele vor avea loc mitinguri împotriva Guvernului Ponta. Au fost organizate, într-adevăr, însă prezența la aceste manifestări a fost cu mult sub așteptări. În unele zone erau prezenți doar câteva zeci de peneliști obligați de partid să protesteze.

Astfel, lucrurile concretizate de către binomul, că tot e la modă expresia, Blaga – Gorghiu sunt mai degrabă o lungă serie de eșecuri înregistrate în spațiul public și cel politic. Vom vedea dacă la această listă se vor adăuga și lucrurile pe care le vor „concretiza” în toamnă, atunci când au anunțat o nouă moțiune de cenzură.

Ironic sau nu, Blaga a concretizat mai multe lucruri în PNL chiar cu Klaus Iohannis. Sub conducerea celor doi, PNL a dat președintele României. Însă, cel alături de care Blaga a concretizat cele mai multe chestiuni ce țin de funcționarea noului PNL a fost Crin Antonescu – cei doi au semnat fuziunea, au fost artizanii trecerii PNL la PPE, dar și ai începerii războiului cu Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *