Concurență în creștere pentru un loc la facultate aproape de casă. Ce nu găsesc încă studenții

Sursa foto: Pexels

Filiala din Slatina a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București a deschis oficial anul universitar 2024-2025, miercuri, 2 octombrie 2024. Concurența la admitere a fost și mai mare decât anul trecut, iar numărul absolvenților care provin de la licee din mediul rural și aleg să-și continue studiile la Slatina este și acesta în creștere.

Filiala din Slatina a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București împlinește în acest an un sfert de secol de când funcționează. În ultimii ani a fost nevoie de selecție pentru admiterea pe cele 100 locuri disponibile la învățământ de zi în anul I. Pentru anul universitar 2024-2025 concurența a fost de 1,5 candidați/loc, spune directorul filialei, Victor Tița, continuâdu-se tendința de creștere (anul trecut a fost 1,2/1 loc).

Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală, cu specializarea Inginerie și Managementul Afacerilor Agricole, atrage an de an studenți pe de o parte pentru că specializarea oferă oportunități de angajare în domenii variate, iar pe de alta pentru că studiind aproape de casă costurile sunt mult mai mici. Studenții cu cele mai mari medii sunt admiși pe cele 53 locuri la buget, ceilalți 47 având de achitat o taxză de 3.500 lei/an. Pentru cei care performează se oferă și burse de merit.

În acest an, filiala slătineană a USAMV are înscriși în total 365 studenți, la cursuri de zi și învățământ la distanță. Deloc puțini sunt tinerii care aleg cursurile acestei facultăți pentru că au deja o afacere în domeniul agricol, sau au un plan clar să dezvolte una, și vor să se prefecționeze și să-și crească șansele de a accesa fonduri europene nerambursabile.

Printre „bobocii” din acest an este Mihaela. Are 22 ani și vine din mediul rural. A moștenit o afacere de la tatăl său, o fermă vegetală, și vrea să învețe cum o poate susține și cum o poate dezvolta. A absolvit liceul economic și o facultate tot în domeniul economic, doar că pierderea tatălui a făcut-o să-și schimbe planurile și să renunțe la visul de a-și construi o carieră într-un oraș mare. Acum se pregătește să ducă mai departe ferma agricolă, fratele ei fiind încă minor, iar cea mai bună variantă a fost să urmeze cursurile la Slatina.

De altfel, din mediul rural, dar care au absolvit liceul în mediul urban, vin foarte mulți studenți la această facultate. În acest an cifrele au arătat însă și o altă tendință: din ce în ce mai mulți absolvenți ai liceelor din mediul rural aleg să-și continue pregătirea și se îndreaptă către facultatea de Management și Dezvoltare Rurală de la Slatina. Pentru ei locurile sunt fără taxă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: