Skip to content
Politică

Condamnarea lui Dragnea pas cu pas. Cum vor fi influențate alegerile locale de sentința ÎCCJ? EXCLUSIV

Decizia definitivă de 2 ani cu suspendare pentru Liviu Dragnea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Fraudă la Referendum” ar fi trebuit să zdruncine scena politică. În fapt, efectele acestei condamnări sunt aproape neglijabile (doar o ceartă internă în PSD între Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, ceartă care cu siguranță se bazează și pe disputele și șicanările mai vechi dintre cei doi)
Pentru ce a fost condamnat Liviu Dragnea?
Justificarea acestei condamnări este dată de procurorii DNA care spun că Liviu Dragnea în calitatea sa de secretar general al PSD, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorale, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta.
Adică, dacă ar fi să traducem în limbaj popular rechizitorul DNA atunci am putea spune simplu că Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a furat voturi la referendum.

De ce 2 ani cu suspendare?
În primă instanță Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, decizie care, după cum era de așteptat, a fost atacată atât de Liviu Dragnea, cât și de DNA.

Înainte de ultimul termen al procesului Liviu Dragnea și întreaga suflare PSD-istă își doreau achitarea, în timp ce procurorii DNA cereau majorarea pedepsei la 3-5 ani de închisoare cu executare. Urmând ca pe data de 22 aprilie, completul de 5 judecători de la Înalta Curte să aleagă parcă o cale calea de mijloc, și anume 2 ani cu închisoare cu suspendare.

Fără a avea informații din dosar, nu putem să nu observăm că impresia generală lăsată de acest dosar este aceea că probele aduse de procurori nu au fost suficient de solide, iar încercarea avocaților lui Liviu Dragnea de a-i demonstra nevinovăția fiind la fel de firavă ca și acuzarea, motiv pentru care s-a ajuns la o condamnare relativ blândă. 2 ani de închisoare cu executare este o decizie care mulțumește pe toată lumea: procurorii sunt fericiți că au obținut o condamnare, iar Liviu Dragnea este mulțumit că rămâne în libertate și își poate continua aproape nestingherit activitățile.

Ce efecte ar putea avea această condamnare?
Asupra PSD
Condamnarea lui Liviu Dragnea a oferit PSD-ului posibilitatea de a demonstrat încă o dată că este un partid foarte bine organizat. Imediat după pronunțarea sentinței, liderii social democrați s-au reunit la sediul partidului și au decis cu „aproape unanimitate” că Liviu Dragnea trebuie să rămână președintele PSD.

Nici PSD-ul, nici Liviu Dragnea nu vor fi afectați de această decizie, iar acest lucru s-a văzut din reacția social democraților, o reacție foarte rapidă și fermă, care nu a lăsat loc de interpretare: Liviu Dragnea a fost condamnat pe nedrept, el nefăcând altceva decât să apere interesele democrației.

Asupra PNL
Teoretic această condamnare ar fi putut fi un atu pentru PNL, generând o temă de atac la adresa social democraților. Însă, în momentul organizării referendumului vechiul PNL era în alianță cu PSD, iar acest lucru transformă acest atu într-o vulnerabilitate. De aceea nici atacurile liberalilor la adresa liderului PSD nu sunt foarte vehemente, iar strategia PNL-ului privind alegerile locale nu va fi influențată de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Asupra alegerilor viitoare
Condamnarea lui Liviu Dragnea nu pare să afecteze niciunul din principalele partide politice, însă ar putea influența modul de organizare al alegerilor locale de anul acesta.

În România frauda electorală este un fel de cutumă națională, și va fi interesant de văzut dacă condamnarea lui Liviu Dragnea va pune capăt acestui obicei.

În mod normal decizia Înaltei Curți ar fi trebuit să bage frica în politicieni și să îi facă să se gândească de două ori înainte să ia în calcul o eventuală fraudă electorală, însă atât timp cât vorbim de o decizie care nu afectează pe nimeni, nici măcar pe cel condamnat, slabe șanse ca acest lucru să se întâmple. Mai mult decât atât, au început deja să apară informații cu privire la noi fraudele electorale (de exemplu, după cum relata în exclusivitate PSnews, se pare că Biroul Electoral Sector 1 a sesizat poliția cu privire la modul în care au fost întocmite listele de semnături pentru candidații PSD).

S.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *