Skip to content
Politică

Condamnați celebri. Cine are voie să voteze și cine NU

Bogaţi, celebri, politicieni de renume, dar după gratii. Mai multe persoane publice îşi pot exercita astăzi dreptul de vot. Şi să ne gândim numai la Viorel Hrebenciuc, arestat în dosarul retrocedărilor, la Dan Voiculescu sau cei condamnaţi în dosarul Transferurilor.

Aproape 21 de mii de pușcăriași vor vota astăzi, după ce au solicitat conducerii penitenciarelor în care sunt închişi să își exercite dreptul constituțional.

Administrația Naționala a Penitenciarelor a anunțat că deţinuţii pot vota prin intermediul urnelor mobile, asigurate de 92 de secţii de votare din circumscripţiile electorale în raza cărora se găsesc închisorile. Printre puşcăriaşii celebri care pot să voteze astăzi se numără persoanele condamnate în dosarul Transferurilor, adică fraţii Ioan şi Victor Becali, Gică Popescu, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea. Excepţie face doar George Copos, care şi-a pierdut dreptul de a vota în urma unei alte sentinţe, cea din Dosarul Loteria, scriu jurnaliștii b1.ro

Alţi condamnaţi celebri care îşi vor putea exercita dreptul constituţional sunt Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ovidiu Vântu, dar şi Dan Voiculescu. Acesta din urmă a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, dar va putea să îşi aleagă noul preşedinte.

De partea cealaltă, printre deţinuţii care şi-au pierdut dreptul de a vota se numără Gigi Becali, Relu Fenechiu, Cătălin Voicu, Sorin Pantiş sau Ioan Avram Mureşan. Instanţele au decis să le suspende acest drept deoarece au considerat că aceştia s-au folosit de funcţiile publice pe care le-au deţinut pentru a comite infracţiuni. La rândul său, nici Adrian Năstase nu are voie să îşi aleagă preşedintele, asta deşi a fost eliberat condiţionat acum câteva luni.

În schimb pot vota arestaţii preventiv, cei aflaţi în arest la domiciliu sau persoanele cercetate sub control judiciar. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să redacteze solicitări pentru directorul penitenciarului sau şeful locului de deţinere. Lista îi cuprinde pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc şi fiul acestuia Andrei, arestaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, dar şi pe fostul ministru Gabriel Sandu şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalti, cercetaţi în dosarul Microsoft. Pot vota și președinții de consilii județene cercetaţi penal cum ar fi baronul de Mehedinți, Adrian Duicu – arestat la domiciliu, Gheorghe Bunea Stancu sau Mircea Cosma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *