Preşedintele AUR, George Simion, a prezentat, miercuri, componenţa guvernului din umbră al AUR. Acesta va fi condus de Marius Lulea, prim-vicepreşedintele partidului, iar în componenţa sa se află mai multe nume sonore.
În guvernul AUR, Mohammad Murad va fi vicepremier cu atribuţii în domeniul turismului, Mircia Chelaru, la Apărare şi Tudor Ciuhodaru, la Sănătate. La conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, George Simion îl propune pe Valer Kovacs, poliţistul timişorean dat afară din sistem. Astfel, guvernul propus de Simion aduce în fața publicului unele dintre cele mia controversate figuri din spațiul public. Iată cine sunt aceștia.
Marius Dorin Lulea – Prim-ministru
Marius Dorin Lulea, prim-vicepreședinte AUR și inginer în construcții, este un personaj controversat din cauza implicării sale active în promovarea unor idei naționaliste și anti-europene. Deși are o carieră în domeniul ingineriei, Lulea a fost acuzat de extremism de către o parte a presei și de susținerea unor poziții populiste care pun sub semnul întrebării valorile democratice.
Lulea este unul dintre fondatorii AUR, alături de George Simion, fiind și un apropiat al acestuia. Conform unei investigații Newsweek publicate în noiembrie 2022, George Simon a primit salariu timp de zece ani de la compania lui Marius Lulea, unde a fost angajat ca specialist în resurse umane și director marketing. Potrivit declarației de avere, a încasat 38.322 de lei în 2020. Potrivit sursei citate, Lulea Marius, împreună cu fratele său, Sorin, originari din Piatra Neamț sunt mici investitori imobiliari în localitățile limitrofe din jurul Bucureștiului. Nu e de mirare deci că Simion l-a propus pe Lulea la funcția de premier.
Tudor Ciuhodaru – Ministerul Sănătății Națiunii
Medicul Tudor Ciuhodaru este cunoscut atât pentru activitatea sa medicală, cât și pentru prezența sa vocală în politică. Cu toate acestea, el a fost implicat în mai multe controverse, inclusiv în privința modului în care a gestionat unele cazuri medicale în trecut. De asemenea, a fost criticat pentru unele declarații contradictorii și populiste făcute în contextul pandemiei de COVID-19, ceea ce a generat neîncredere în rândul unei părți a publicului.
Așa cum arată PS News, Tudor Ciuhodaru a susținut campania de vaccinare împotriva COVID-19 încă de la început și felicita Uniunea Europeană pentru achiziție și faptul că s-au dezvoltat atât de repede aceste vaccinuri.
„Este fără îndoială un succes la nivel european, s-a reușit o mobilizare extraordinară, medical, științific și economic, ca pandemia să fie stopată”, spunea Ciuhodaru în 2020.
Trei ani mai târziu, acesta și-a dat seama că vaccinurile nu erau atât de sigure pe cât ne anunța în 2020 și nimeni nu a vorbit despre efecte adverse.
„Am avut dreptate. Ni s-a vândut o chestie ca fiind singură și eficientă. Cine răspunde pentru aceste informații ascunse, cine răspunde pentru morți? (…) Cine răspunde? Lucrurile sunt grave, e doar vârful aisbergului. Am existat la cel mai mare experiment medical din istoria planetei”, declara Ciuhodaru în 2023.
Tudor Ciuhodaru a ajuns în Parlamentul European pe listele PSD, dar ulterior a decis să abandoneze barca social democraților și să treacă la AUR.
Mircia Chelaru – Ministerul Apărării
Generalul Mircia Chelaru a fost implicat în controverse legate de trecutul său în armată și de declarațiile sale naționaliste. În calitate de fost șef al Statului Major al Armatei Române, Chelaru a fost criticat pentru unele decizii controversate luate în perioada în care a deținut această funcție. De asemenea, pozițiile sale în favoarea unor teorii conspiraționiste au atras critici din partea experților în securitate.
Mircea Chelaru a trecut și el prima mai multe partide. S-a înscris în anul 2002, în Partidul Unității Națiunii Române (PUNR). În urma fuziunii prin absorbție a PUNR cu Partidul Conservator, ce a avut loc la data de 19 ianuarie 2006, Mircea Chelaru devine vicepreședinte al PC, fiind însă ulterior exclus din partid.
Chelaru a fost și condamnat la închisoare. Concret, pe 27 ianuarie 2016 Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Mircia Chelaru la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Așadar, dacă AUR ar ajunge la guvernare România ar avea un fost condamnat penal în funcția de ministru al Apărării.
Valer Kovacs – Ministerul Administrației și Internelor
Valer Kovacs, fost polițist și activist civic, a devenit vedetă pe TikTok și pe alte rețele sociale și era polițist la autostrăzi fiind angajat al Inspectoratului General al Poliției, nefiind agent al IPJ Timiș.
Acesta ‚s-a remarcat” și pentru faptul că i-a permis Dianei Șoșoacă să poarte o cască de polițist și să se urce pe motocicleta Poliției. Ca urmare, acesta a fost destituit din Poliție. Simion vrea să îl fac acum șeful Internelor.
Ramona Ioana Bruynseels – Viceprim-ministru cu atribuții în Protecție Socială, Demografie și Întoarcerea Românilor din Diaspora
Ramona Ioana Bruynseels, fostă candidată la prezidențiale în 2019, din partea Partidului Puterii Umaniste unde a reuși să obțină un scor incredibil de mic – 2,65%. Aceasta a fost implicată în controverse legate de campania sa electorală, în special din cauza asocierii cu personaje controversate din politica românească.
Mohammad Murad – Viceprim-ministru cu atribuții în Turism și Antreprenoriat
Mohammad Murad, om de afaceri de succes, a fost implicat în mai multe controverse legate de afacerile sale în turism, fiind acuzat de practici comerciale discutabile. De asemenea, legăturile sale cu politicieni din diverse partide au ridicat întrebări cu privire la influența sa politică și la motivele numirii sale în funcția de viceprim-ministru.
De altfel numirea sa ca potențial viceprim-ministru cu atribuții în Turism naște întrebări cu privire la conflicte de interese, în condițiile în care Murad e chiar patron de afaceri în turism, iar în 2020 a fost vizat de un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce a împărțit pachete inscripționate cu numele său alegătorilor din Mangalia, unde candida la postul de primar.
În concluzie, guvernul propus de AUR aduce în prim-plan personalități controversate, multe dintre ele cunoscute pentru pozițiile lor radicale sau pentru implicarea în dispute publice. Controversele în care au fost implicați majoritatea candidaților propuși ridică întrebări cu privire la capacitatea lor de a gestiona responsabilitățile funcțiilor propuse.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News