Skip to content
Justitie

Condamnații celebri fugiţi din România vor fi aduşi în țară. Mesaj tranşant al ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunţat că Abraham Morgenstern, Cristian Rizea sau Puiu Popoviciu ar putea fi aduși în curând în România. El a inventariat fazele în care se află procedurile de extrădare pe numele unor condamnați celebrii care au fugit din țară pentru a scăpa de condamnare.

Cătălin Predoiu a declarat că în toate cazurile în care fugarii au fost identificați, s-au îndeplinit demersurile în vederea extrădării, și se așteaptă răspunsuri pozitive din partea țărilor care i-au adăpostit pe condamnați. „Referitor la cele două persoane menționate (Sorin Strutinsky și Daniel Dragomir) au fost condamnate, deci au fost identificate, anchetate, inculpate și condamnate, deci Justiția și-a făcut datoria, cel puțin în cazul celor două persoane. Acum, aplicarea unei pedepse se face pe conformare voluntară, adică, în mod normal cel care a fost în fața Justiției și a primit o decizie de condamnare ar trebui măcar atâta lucru să facă, să accepte verdictul și să accepte pedeapsa și s-o execute”, a spus Cătălin Predoiu joi seara la Realitatea Plus.

" "
" "

Întrebat despre alți fugari care au fost localizați deja, Alina Bica – Madrid, Puiu Popoviciu-Londra, Cristian Rizea – Republica Moldova și Abraham Morgenstern, ministrul Justiției a dat asigurări că lucrurile se mișcă în sensul repatrierii fugarilor localizați. „Ceea ce am voie să comunic, potrivit legii, începem cu domnul Morgenstern, este localizat în Brazilia, în fond, cererea de extrădare a fost admisă de instanțele braziliene, se află acum într-o procedură de recurs la Curtea Supremă din Brazilia, nu vreau să anticipez un verdict, dar să spunem că sunt optimist, dat fiind că la fond a fost o soluție favorabilă și că la un moment dat, domnul Morgenstern va păși din nou pe teritoriul României pentru a-și executa pedeapsa.

Domnul Rizea, s-a făcut cerere de extrădare, din păcate, asta este situația în momentul acesta, Republica Moldova, nu-și extrădează cetățenii, dânsul are dublă cetățenie, dar noi am făcut o cerere de delegare a executării pedepsei în Republica Moldova, la care așteptăm răspuns, am făcut o invitație omologului pentru un tratat de extrădare între noi și Republica Moldova, pentru că nu există un astfel de tratat, dar nu am primit încă răspuns, deci și în cazul acesta Ministerul Justiției a făcut tot ce se putea.

Despre Alina Bica, despre care spuneați că este localizată în Madrid, sincer nu aveam această informație, nu pot s-o comentez, trecem la Puiu Popoviciu, de asemenea, cererea de extrădare a fost admisă în fond și se află într-o formă de recurs, așteptăm rezultatul. Din experiența acumulată vă pot spune că sunt optimist, cooperarea judiciară își va face efectul”, a încheiat Cătălin Predoiu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *