Skip to content
Societate

Condiția esențială pentru ca alegerile locale să fie amânate. Ce spun juriștii

Inquam Photos / Octav Ganea

Epidemia de coronavirus instalată și în România, și măsurile luate de Guvern, pun în discuție oportunitatea de a organizare alegeri locale în luna iunie.

PSnews.ro a luat legătura cu mai mulți juriști, care au explicat care este modalitatea prin care se pot amâna alegerile locale de anul acesta. Augustin Zegrean, fost președinte al CCR atrage atenția că, potrivit Codului Administrativ, adoptat de Guvernul Dăncilă prin ordonanţă de urgenţă, alegerile locale pot fi amânate numai prin lege organică.

„Este un text în Codul Administrativ pe care nimeni nu-l citește, nici cei care l-au făcut nu cred că l-au citit, în care scrie clar că în caz de dezastre, sinistru, situații de crize, se pot amâna alegerile. Dacă ar fi să ajungem în situația de cod roșu de coronavirus în România s-ar putea amâna alegerile locale, dar numai prin lege organică.

Cred că povestea aceasta cu coronavirusul s-ar încadra într-una din situațiile specificate în Codul Administrativ. Nu poți face alegeri când țara este în carantină, spre exemplu. Se pot amâna cât durează situația care a determinat amânarea. Nu este o perioadă anume. În situația asta, cei aflați în funcție rămân în continuare să administreze treburile țării până la alegerea noului primar”, a declarat Augustin Zegrean pentru PSnews.ro.

Și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a precizat că mandatul actualilor primari poate fi prelungit doar prin lege. „Dacă nu dai o lege, la 4 ani expiră mandatele actualilor aleși și fiind expirați ei nu mai pot da acte de autoritate, să semneze orice”, spune acesta.

„Trebuie dată o lege. În Codul Administrativ scrie că primarii au mandat de 4 ani. Ar trebui dată o lege care să spună că e stare de necesitate și trebuie să fie prelungit mandatul primarilor. Numai prin lege se poate.

Dacă ajungem la o situație în care nu mai pot avea loc întâlniri cu cetățenii în campanie, blochezi orașe sau există cartiere sau localități blocate, clar nu se pot face alegeri. Alegerile înseamnă perioada premergătoare de campanie și apoi perioada când oamenii se duc și votează. Dacă nu dai o lege, la 4 ani expiră mandatele actualilor aleși și fiind expirați ei nu mai pot da acte de autoritate, să semneze orice. 

Dacă se dă o lege, se prelungește mandatul actualilor primari până când se hotărăște că vor fi alegeri”, a declarat Florin Iordache pentru PSnews.ro.

Optimism în PNL: Alegerile locale nu vor fi amânate

De cealaltă parte, liberalul Ioan Cupșa s-a arătat încrezător că România nu va ajunge în situația de a amâna organizarea alegerilor locale și că acestea vor avea loc pe 28 iunie.

„De principiu, aceste alegeri nu vor fi amânate. Ar însemna să se declare în România, datorită unor condiții excepționale, existența unei stări de necesitate. Sper ca acest lucru să nu se întâmple și până în 28 iunie să fie organizate alegeri și să fie validate mandatele tuturor primarilor, și poate până atunci să avem și alegeri anticipate. În Codul Administrativ scrie că se poate prelungi mandatul actualilor primari printr-o lege organică, însă nu se pune această problemă acum”, a declarat juristul, pentru PSnews.ro

Iată ce spune articolul 151 din Codul Administrativ la care juriștii fac referire:

„Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav“.

În acest context, facem precizarea că o lege organică trebuie votată de o majoritate absolută: 50% plus 1 din numărul total de parlamentari. În acest moment nu există o majoritate clară în Parlament. Însă, în caz de urgenţă, PSD şi PNL ar putea face o alianţă de conjunctură pentru a adopta un proiect legislativ stringent.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *