Skip to content
Politică

Condiția impusă de Tăriceanu pentru viitorul premier

" "

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit într-un interviu acordat la RFI despre condiția pe care trebuie să o îndeplinească viitorul premier, în cazul în care va ajunge în fotoliul de la Cotroceni.

Actualul șef al Senatului a explicat că va coabita „cu oricine are în spate votul popular şi majoritatea parlamentară”. Candidatul independent la Preşedinţie declară că viitorul şef al statului va trebui să respecte Constituţia în desemnarea premierului.

" "
" "

Întrebat pe cine ar vrea ca prim-ministru, dacă ajunge preşedinte, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Pe cel pe care îl sprijină Constituţia şi majoritatea în Parlament. Opţiunea de prim-ministru nu trebuie să fie opţiunea preşedintelui, ci este recunoaşterea opţiunilor şi voturilor cetăţenilor. În actualul context în care există o majoritate în Parlament, cred că lucrurile sunt foarte clare.

Sigur că întotdeauna un premier poate fi schimbat, în urma unei moţiuni de cenzură. Dar repet, nici atunci nu este dreptul preşedintelui de a numi persoana care-i este simpatică, ci persoana care realizează o majoritate în Parlament.

Aceasta este esenţa democraţiei parlamentare şi vreau să fiu bine înţeles în această privinţă, să nu se creadă cumva că desemnarea premierului este jocul pe care trebuie să-l facă preşedintele”.

Întrebat dacă asta înseamnă că ar coabita cu actualul premier, Victor Ponta, Tăriceanu a replicat că poate coabita cu orice.

„Pot să coabitez cu oricine, dacă are în spate suportul popular, votul şi sigur, majoritatea parlamentară. Este o obligaţie constituţională a preşedintelui, în ultimă instanţă, nu este o chestiune de bunăvoinţă sau de interpretare”, a precizat președintele PLR la RFI.

" "

3 comentarii la “Condiția impusă de Tăriceanu pentru viitorul premier

  1. Tariceanu este singurul candidat la presedintie capabil sa respecte Constitutia acestui stat. Restul oricum sunt pe langa subiect. El fiind si singurul care poate respecta justitia, compatibilitatea cu functia si gandirea liberala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *