Skip to content
Politică

Condiția secretă a ALDE pentru a susține Guvernul Ludovic Orban

Premierul desemnat Ludovic Orban are în aceste zile diverse întâlniri cu liderii partidelor politice pentru a-și asigura susținerea pentru noul Guvern.

Orban a avut, deja, o întrevedere, miercuri, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, iar astăzi au avut loc discuții cu Pro România și UDMR.

ALDE vrea controlul pe Ministerul Energiei

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că la întrevederea pe care a avut-o miercuri cu premierul desemnat de Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu ar fi precizat că ALDE va susține un Guvern Ludovic Orban doar dacă la conducerea Ministerului Energiei va veni un ministru agreat de aceștia. Practic, ALDE își dorește să mențină controlul pe energie.

În replică, Ludovic Orban l-ar fi anunțat pe Tăriceanu că intenționează ca noul Guvern să comaseze Ministerul Energiei cu Ministerul Economiei și să numească un liberal în fruntea ministerului, variantă care nu ar fi fost deloc agreată de președintele ALDE. Potrivit surselor noastre, pe masa premierului Orban se află în acest moment numele lui Virgil Popescu, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, ca variantă pentru viitorul Minister al Economiei.

DETALII AICI: Se conturează Guvernul Orban: cine se află în cărți pentru cele mai importante ministere. SURPRIZA de la Justiție

Ulterior acestei discuții tensionate, Tăriceanu a anunțat oficial că va susține un nou Guvern PNL dacă premierul desemnat Ludovic Orban își asumă menținerea cotei unice de impozitare și continuarea proiectelor de infrastructură care să lege provinciile istorice între ele.

ALDE a anunțat că are disponibilitatea de a susține Guvernul și premierul care se prezintă în Parlament cu un program și cu o echipă, dar în anumite condiții pe care le vom discuta într-o întâlnire între delegațiile oficiale mâine. Am spus încă ceva că mi se pare normal ca după căderea Guvernului Dăncilă, PNL să fie cel care este formatorul majorității și premierul să fie desemnat din partea PNL-ului. Ni se pare foarte bine să mergem pe o formulă monocoloră. Așadar rămân celelalte lucruri să fie discutate, cum ar fi alegeri pentru primari în două tururi. În ceea ce ne privește vom cere menținerea cotei unice de impozitare. Vom cere ca să continue cele mai importante proiecte de infrastructură care să lege provinciile istorice între ele. Nu aș vrea să vedem miniștri care să vină și să spună totul este prost, să vină cu alte idei și să spună – trebuie să luăm totul de la început și să pierdem iarăși timpul inutil”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele ALDE a spus că nu acceptă intrarea PMP la guvernare atâta timp cât Traian Băsescu, „un turnător al Securității”, este la conducerea partidului.

Am mai spus foarte clar că nu are ce să caute în guvernare PMP, care e condus de un turnător al Securității. O minimă igienă morală trebuie făcută. Eu știu că nu intră Traian Băsescu, dar atâta timp cât Traian Băsescu este patronul acestui partid, trebuie să își asume de a-l avea pe Traian Băsescu președinte dovedit informator al Securității”, a afirmat politicianul.

De asemenea, Tăriceanu a reiterat că nu va accepta ordonanțe de urgență în domeniul justiției și vrea garanții că nu se desființează secția specială pentru anchetarea magistraților.

„Sigur că mai avem și alte condiții pe care le vom discuta, cum ar să nu se dea OUG pe justiție, pentru că referendumul din 26 mai, la care am votat împotrivă, a stabilit să nu se dea OUG pe justiție. Trebuie existe o minină coerență între discursul politic și acțiunea politică. Celelalte condiții le vom discuta la întâlnirea oficială pe care o vom avea, pentru a decide dacă putem să dăm votul în Parlament sau nu”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

A început numărătoarea inversă pentru Ludovic Orban

Începând din data de 15 octombrie, România are doi premieri: unul interimar, Viorica Dăncilă şi unul desemnat, Ludovic Orban. Zece zile are la dispoziţie Orban pentru a convinge Parlamentul să îi dea votul de învestitură. Are nevoie, la fel ca la moţiunea de cenzură, de 233 de voturi, din partea Opoziţiei. Deja, acesta a anunţat că demarează negocierile cu partidele şi consultările cu societatea civilă, pentru conturarea priorităţilor în Programul de guvernare.

După finalizarea negocierilor cu celelalte partide, premierul desemnat Ludovic Orban prezintă Parlamentului Programul de Guvernare şi miniştri din Cabinetul său.

Vor urma audieri, în comisiile de specialitate, unde fiecare ministru va trebui să răspundă întrebărilor aleşilor, iar la final, se dă un aviz favorabil sau de respingere, pe candidatura respectivului ministru.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *