Skip to content
Educație

Condiții insalubre reclamate de olimpicii români. Inspector general, reacţie ironică: Probabil dl elev voia taxi la scară

news.ro

Mai mulți olimpici români s-au plâns de condițiile ce le-au fost oferite de inspectoratele școlare la concursurile naționale organizate în luna aprilie.

Robert Takacs are 18 ani și este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Anul acesta, elevul a participat pentru prima oară la Etapa Națională a Olimpiadei de Limba Engleză, ce s-a desfășurat la Pitești. Într-un interviu telefonic acordat Europei Libere, tânărul spune că s-a întors acasă cu un gust amar, însă nu din cauza concursului propriu-zis, ci a modului în care a fost acesta organizat. „Atât cazarea, cât și organizarea, mi s-au părut un haos. Așteptările au fost un pic mai mari decât ce a fost acolo”.

După experiența trăită, elevul a scris un mesaj pe Facebook, în care și-a prezentat, pe larg, nemulțumirile. O primă constatare a fost legată de transport: „După-masă, programul liber ne permitea să ne plimbăm și ni s-a spus că avem autobuzul gratis ca să ajungem în oraș până după-masă, iar profesorii voluntari ne-au explicat cum ajungem la autobuz […]. Autobuzul nu a fost gratis, deși un șofer de treabă ne-a lăsat pe gratis, că i-am explicat că suntem veniți cu Olimpiada…”

Robert spune că tinerii veniți din toată țara pentru olimpiadă au fost cazați în patru hoteluri, două dintre acestea având condiții mai bune decât restul. 364 de candidați au participat anul acesta la concursul de la Pitești, a precizat inspectorul general al județul Argeș, Alina Ramona Manea. „M-a deranjat că organizatorii s-au mândrit că ne-au oferit condiții egale, când a fost o discrepanță uriașă între perechile astea două de hoteluri”, spune Robert Takacs.

Inspectoarea Alina Manea spune că s-a străduit să găsească „locuri decente” pentru toți elevii, astfel încât să nu existe diferențe. „Să nu-i ducem în cămine școlare, am spus, pentru că nu sunt într-o stare bună. Am considerat că trebuie duși la pensiuni și la hotel, dar să ne încadrăm în alocarea bugetară de la minister. Am zis să fie cazarea unitară pentru toți, să nu existe niciun fel de discriminare”.

Inspectoarea spune că, cel puțin în prima zi, transportul a fost asigurat fie de profesori și inspectori, cu mașinile personale, fie prețul pentru o cursă cu taxiul a fost plătit din fondurile personale ale organizatorilor. „Din momentul în care ei au venit în Pitești, au fost luați de 90 de voluntari argeșeni – profesori și inspectori -, care și-au pus la dispoziție mașinile personale, i-am dus cu mașinile personale la cazare. Cine nu a avut mașină personală s-a deplasat cu un inspector care a avut. Dacă nu, am plătit noi taxiurile copiilor”.

Însă Robert Takacs își amintește că transportul nu a fost asigurat în totalitate nici în prima zi, nici pe parcursul competiției. Unitatea la care a fost cazat grupul de elevi din Bistrița-Năsăud se afla la aproximativ 8 kilometri de locațiile de desfășurare a evenimentului. „Nu ne-au oferit transport la activitățile de la olimpiadă, nici la deschidere, nici la premiere și nici când am mers să depunem contestațiile”.

Inspectoarea Alina Manea a răspuns la nemulțumirile elevului: „Probabil că domnul elev voia să aibă taxi angajat la scară și să-l ducă cineva. Nu vă supărați, nu este corp diplomatic. Eu sunt olimpic național multiplu și am fost la multiple olimpiade naționale – nu m-a dus nimeni cu taxiul sau să-mi plătească cineva taxiul, nu vă supărați că vă spun”.

Inspectoarea a adăugat că recenziile primite din partea echipelor din țară au fost pozitive și că valoarea fiecărui premiu a fost crescută cu suma de 150 de lei. „Le-am oferit tot ce am putut noi și ne-am străduit din răsputeri să facem lucrurile să meargă bine. Și să știți că nu am nimic a-mi reproșa în privința asta, vreau să știți lucrul acesta”.

Dana Munteanu, mama unei eleve care a participat la Olimpiada Națională de Arte din Timișoara a postat, la rândul ei, un mesaj pe Facebook, însoțit de mai multe fotografii care ilustrează condițiile în care fiica sa a fost primită. Aceasta spune că în camera de cămin a Colegiului Tehnic „Henri Coandă”, guma de mestecat era lipită pe marginea patului, parchetul era scorojit și stropit, iar dulapurile și paturile nu puteau fi utilizate.

Citeşte şi: „Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălaţi, te întâmpină de la intrare”. Condiții dezastruoase într-un internat din Timişoara

La Timișoara, Olimpiada la care participă 1.200 de elevi se va încheia în 30 aprilie.

1 comentariu la “Condiții insalubre reclamate de olimpicii români. Inspector general, reacţie ironică: Probabil dl elev voia taxi la scară

  1. Nemulțumiții olimpici de la Pitesti ,trebuie să știe ,că și alți copii au fost anii trecuți la olimpiada de română,la Iasi,iar condițiile au fost ,mult sub nivelul oferit la Pitești,dar niciun copil sau părinte ,nu au denigrat efortul ,celor care s-au implicat în organizare. Dragi elevi,ați crezut că olimpiada oferă sejur de 4* ?Nu ati fost informati de suma alocata/zi ? Ce asteptări aveati? De ce-ati mai venit ?Cât platesti,atât primesti !Ce ti se poate oferi in 100 lei/zi? La Pitesti,nu sunt hoteluri cu SPA!Ceva miroase a : PSD împotriva PNL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *