Skip to content
Video

Condițiile din școli – eterna dramă. Birocrația omoară finanțarea. Apel disperat către autorități EXCLUSIV

citynews.ro

Condițiile din școli sunt una dintre eternele drame ale României. Vedeți mai jos cum birocrația omoară finanțarea și cine lansează un apel disperat către autorități.

Este vorba despre președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, invitat miercuri la interviurile video PSnews.ro. El a dat vina pe descentralizare pentru această situație – mai precis, pentru faptul că Guvernul lasă în sarcina autorităților locale întreținerea școlilor, chiar dacă orice cabinet își stabilește educația și sănătatea ca priorități naționale.

„Știu despre ce vorbiți. Eu am atras atenția în permanență – inclusiv prin adrese – către Ministerul Educației Naționale. Din păcate, această descentralizare este prost înțeleasă de domnii primari. Atâta timp cât infrastructura aparține consiliului local (și vorbim de o finanțare complementară, în baza căreia se poate investi într-o școală) și stăm la dorința primarului, așa vom avea aceste școli. Până nu găsim o soluție să vină banul de la bugetul central cu dedicație către școala respectivă, în baza unor cereri făcute de consiliul de administrație (care trebuie să devină responsabil într-o școală – inclusiv noi, părinții care suntem acolo și care din păcate mulți dintre noi suntem decât cu numele; nu și cu prezența fizică sau nu și cu responsabilitatea și cu atributele și obligațiile care le avem în acel consiliu de admnistrație), astfel de școli vom avea. Durerea mare este că de 27 de ani într-o școală din mediul rural (…) cu 4-5 clase (și alea de câte 16-17 elevi, poate) nu s-a reușit să se facă nimic”, a punctat Cristache.

Mai grav: Iulian Cristache a atras atenția asupra sifonării banilor de către unii primari.

„Am găsit și școli unde se investesc bani, dar un procent din acei bani cred eu că se întorc într-un fel sau altul către acești domni primari. (…) Am văzut devize pe acoperișuri reparate… Un acoperiș nu poate costa mai mult de 10.000 sau 20.000. Am văzut devize de 60-70-80.000. În general, se știe că acolo unde vine banul, vine și firma care trebuie să corespundă culorii politice a guvernului care se află la conducere în acel moment”, a subliniat liderul FNAP.

Reprezentantul național al părinților a adus în discuție și problema avizelor ISU, Iulian Cristache susținând că este de responsabilitatea autorităților centrale să pună presiune pe cele locale ca să-și autorizeze școlile.

„Și aici este o mare problemă. Nu înțeleg de ce autoritățile nu au pus presiune în acești 27 de ani, astfel încât primarii să fie obligați. Îi dai o perioadă de reabilitare și te duci și amendezi consiliul local, până la urmă. Nu poți să închizi; 80% din aceste corpuri de clădiri nu sunt autorizate – ar însemna să aruncăm în aer un an școlar întreg”, a atras atenția președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, menționând costurile ridicate ale detectoarelor de fum, care duc sumele necesare pentru autorizări la „17-18.000 de euro per unitate”.

Totodată, Iulian Cristache a arătat că le-a sugerat celor de la ISU angajarea a 3-4 experți la fiecare inspectorat din județ pe perioadă determinată, care să intre în fiecare școală și să grăbească autorizarea.

„De ce să mutăm banii dintr-un cont de la bugetul statului în buzunarele unor privați, care să facă aceste proiecte?” s-a întrebat Cristache, acuzând privații că majorează costurile.

În același context, șeful FNAP a dat exemplul actualului ministru al Educației, Liviu Pop, care a pus presiune pe autoritățile locale ca să ia măsuri pentru școala 141 din Sectorul 5.

„Și noi, la rândul nostru, trebuie să devenim responsabili, că noi alegem acel primar din 4 în 4 ani”, a completat Cristache.

El s-a plâns că a îndemnat părinții să pună presiune pe primari, dar aceștia au pretextat că depind de edili pentru ajutoare sociale sau adeverințe pentru Registrul Agricol, ceea ce creează un „cerc vicios”.

Nu în ultimul rând, Iulian Cristache a atins problema birocrației care stă în calea finanțărilor pentru școli.

„Din punctul meu de vedere, finanțarea de bază ar trebui schimbată, care se duce 100% pe plata resursei umane și nu mai rămâne nimic pentru partea de logistică (cretă, imprimante, coli de hârtie). Această finanțare de bază ar trebui definită exclusiv către plata salariilor (pe care trebuie să le dai, că sunt trecute în contractul colectiv de muncă și nu mai trebuie să aștepți rectificare de buget în toamnă sau la sfârșitul anului) și să vină această finanțare pentru material didactic auxiliar pe filiera Ministerului Educației Naționale, inspectoratului școlar și să meargă către unități – ușor-ușor, să scoatem primarul din acest joc; niciun profesor să nu mai stea la mâna primarului”, a încheiat președintele FNAP.

Anterior, Iulian Cristache menționase că federația pe care o conduce are reprezentanți la nivelul fiecărui județ.

„Fiecare reprezentant face parte din comisiile de specialitate de la nivel de inspectorat: CLDPS (Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social – n.r.), Comisia de Etică, Consiliul Consultativ (care din păcate nu prea se ține la nivel național). (…) Transmitem informațiile prin reprezentanții părinților – aceia care își doresc să comunice cu noi. Nu este ușor să găsești părinți care să-și dedice o parte din timp unei acțiuni caritabile, cum o facem noi. Eu nu sunt plătit – acțiunea mea este benevolă; în acest moment, toată acțiunea este ținută cu bani personali (să vedem cum o mai putea și cât oi mai putea). Așteptăm și noi să ne întărim ca structură – deși funcționăm de 11 ani, nu putem spune că suntem o structură așa cum ne-am dorit. (…) Probabil vom reuși să atragem sponsorizări, eventual să intrăm în niște proiecte din care să putem să atragem niște bani către federație și să pot responsabiliza părinții. Mi-e foarte greu să-i dau ordin unui părinte din teritoriu, atâta timp cât nu poți să-i decontezi nici măcar benzina. Majoritatea se duc acolo pe nivel local, se duc în școli, dar nu pot să trimit la 50-100 de kilometri, unde este un conflict, să plătească din propriul buzunar acei bani”, a detaliat Cristache.

El a precizat că există întâlniri la nivel județean „cel puțin o dată la două luni, chiar și o dată pe lună – în funcție de implicarea părinților”.

„Unde nu avem posibilitatea să facem alegerile pe județ prin statut, am posibilitatea să numesc un președinte administrativ până la alegeri”, a mai zis președintele FNAP, precizând că există o bază de date a inspectoratelor școlare județene cu toți reprezentanții părinților.

Urmăriți mai jos secvența, de la momentul 17:34 până la final:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *