Condițiile în care românii, inclusiv minorii, vor călători spre țări din Spațiul Schengen începând din 31 martie

Sursă foto: Pinterest

Cetățenii români vor călători spre țări din Spațiul Schengen începând din 31 martie fără a se mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontieră și vor merge direct spre porțile de îmbarcare. Polițiștii de frontieră se vor afla însă în aeroporturi pentru a face verificări inopinate.

”Aeroportul Internațional «Henri Coandă» București este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetățenii statelor Schengen. De la această dată controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. Începând cu 31 martie anul curent, cetățenii care călătoresc în statele din Spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, citat de News.ro. În continuare, polițoștii de frontieră se vor afla în aeroporturi și vor face verificări, dacă au unele suspiciuni.

”Însă, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești aleatorii și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale. Persoanele urmărite general sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente, iar celor care se constată că au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a precizat Cornel-Laurian Stoica.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: