Skip to content
Economie Politică

Conducerea CE Oltenia, sub protecția PSD: cine trage sforile

focusenergetic.ro

Departe de a se liniști, situația tensionată de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) a escaladat azi, în condițiile în care mai mulți protestatari au anunțat că intră în greva foamei. Atât conducerea CEO, cât și factorii de decizie din ministerul Energiei, par incapabili să aplaneze conflictul, din contră, protestatarii au primit amenințări fățișe că demersurile lor vor declanșa consecințe legale.

PSNews continuă seria dezvăluirilor exclusive despre butoiul de pulbere în care este gata să se transforme Complexul Energetic Oltenia, situație care pune în pericol întreg sistemul energetic național și capacitatea României de a-și mai asigura necesarul de energie pentru consumul intern.

Boza, protecție politică

Sorin Boza a fost ales manager al CEO în urma selecției stabilite după adoptarea Ordonanței care a instaurat guvernanța corporativă. Sursele PSNews ne-au declarat că în prezent Boza are protecție politică atât din partea ALDE, dar cu precădere din zona de interese a PSD-ului. Corpul de control al ministrului Energiei a stabilit, în urma controlului efectuat, un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro și conducerea CEO nu a pățit nimic, ca dovadă că scaunul lui Sorin Boza este de neclintit. Este protejat atât de PSD, cât și de ministrul Energiei propus de ALDE, Anton Anton.

Însă mai degrabă ministrul secretar de stat Doru Vișan, care e din Gorj și coordonează direct activitatea CEO, este cel care îl susține.
Doru Vișan a fost numit secretar de stat în ministerul Energiei în ianuarie 2017, în timpul guvernului Grindeanu. Vișan ocupase până atunci funcția de director al Electrocentralei Paroșeni din cadrul CE Hunedoara.

Cine trage sforile

Ministrul Anton Anton e mai degrabă o paiață cu rol decorativ, secretarul de stat Dumitru Vișan fiind cel care ia deciziile, spun sursele PSNews.

Ieri a fost o delegație de lideri sindicali la negocieri, la ministerul Energiei, iar ministrul Anton Anton nici nu a vrut să stea de vorba cu reprezentanții minerilor. A fost nevoie de intervenția președintelui PSD Gorj, care l-a sunat pe Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, care e tot din Gorj, care l-a convins pe ministru să stea de vorbă cu reprezentanții protestatarilor.

De cealaltă parte, Vișan e permament în Valea Jiului, la chefuri cu Boza, are și o felie din contractele de achiziții publice, deci are interesul să protejeze conducerea CEO până la Dumnezeu, reiterează sursele citate.

Aseară Vișan a avut o apariției publică la televiziunile locale din Gorj și a amenințat protestatarii că vor avea de suferit repercusiuni, spunând că CEO a dispus o ordonanță în instanță, ca să se constate printr-o ordonanță președințială , care probabil va ieși marți, că acțiunea de protest este ilegală. Acestea sunt declarațiile de amenințare care i-au făcut pe unii protestatari să reacționeze și să intre în greva foamei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *