Conducerea Romgaz aduce avocați externi pentru a renegocia contractul colectiv de muncă cu sindicatul

Sursă foto: Romgaz

Conducerea companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, se pregătește de renegocierea contractului colectiv de muncă cu sindicatul reprezentativ din societate, contract care expiră la finalul primăverii acestui an, relevă date analizate de Profit.ro. Romgaz are peste 5.000 de salariați.

Actualul contract colectiv de muncă, semnat pe 31 mai 2022, încetează pe 31 mai 2024. Legislația în vigoare stipulează că negocierile pentru o nouă înțelegere trebuie demarate cu cel puțin 60 de zile calendaristice înaintea expirării – în cazul de față, cel târziu pe 31 martie.

Din acest motiv, Romgaz a demarat o consultare de piață pentru o viitoare procedură de achiziție publică de ″Servicii juridice de consultanță în vederea negocierii și încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) și reprezentare juridică în raport cu Sindicatul Liber Romgaz″.

Acestea vor include asistență și consultanță juridică acordată Romgaz în negocierile cu sindicatul, asistență și reprezentare a Romgaz în cadrul unei proceduri de arbitraj sau de mediere ori al altei forme de soluționare alternativă a disputelor desfășurate în fața unei instanțe sau altui organism național de arbitraj sau de mediere ori de soluționare alternativă a disputelor în altă formă din România, în cazul apariției unui conflict colectiv de muncă, precum și asistență și reprezentare a Romgaz în cadrul unor proceduri judiciare în fața instanțelor de judecată sau a autorităților publice naționale din România, în cazul declarării grevei sau a unui eventual litigiu.

Romgaz arată că aducerea de avocați externi este necesară întrucât consilierii săi juridici interni sunt și ei membri ai Sindicatului Liber Romgaz, cu care se va negocia noul contract colectiv de muncă, și trebuie preîntâmpinate ″situațiile în care consilierii juridici, în calitate de angajati ai societății, sunt obligați profesional să susțină o cauză în contradicție cu propriile interese promovate de organizația sindicală din care fac parte″.

Compania a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu profit net de 2,16 miliarde lei, cu circa 3% sub cel consemnat în perioada similară din 2022, la venituri de 7,19 miliarde lei, cu 35% mai mici. Totalul cheltuielilor de personal a avansat în intervalul menționat cu peste 14%, de la 594,1 la 678,5 milioane lei, potrivit celui mai recent raport trimestrial al Romgaz.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL