Skip to content
Politică

Conferință de presă la Cotroceni. Iohannis scrâșnește împotriva lui Oprea. LIVE TEXT

Preşedintele Klaus Iohannis susţine, luni, de ora 19.00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis susţine o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 19.00.

Declaraţiile şefului statului vin după ce Parchetul a cerut aviz pentru urmărirea penală, în Dosarul Mineriadei, în cazul foştilor miniştri: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Athanasie Stănculescu, dar și în contextul scandalului declanşat de accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină.

Va prezentam mai jos cele mai importante declaratiie ale presedintelui Klaus Iohannis.

„Ieri am participat la Bruxelles la o reuniune intr-un format mai putin obisnuit la care au participat o parte dintre statele membre ale UE dar sitari de pe asa-numita ruta balcanica de vest Albania, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Serbia si tema centrala a fost gestionarea fluxurilor migratorii din regiune Balcanilor de Vest. Au fost multe lucari de pozitii si din partea mea si discutiile au urmat cateva directii majore. In primul rand problematic a fost ce se intampla cu oameni si cum ii sprijinim pe cei aflati in nevoie de protectie internationala, cum le asiguram la nivel european sprijin, adapost, avand in vedere ca la noi vine iarna.

In al 2-lea rand s-a discutat cum sa facem mai stransa cooperarea intre statele din regiune si cum sa facem schimbul de informatii intre state mai eficient pentru a corela mai bine actiunile. In fine, tema care a fost reluata de fiecare data (…) cum gestionam frontierele externe ale UE. In acest context, dupa mai multe dezbateri s-a agreat sporirea capacitatilor de retentie in Grecia si in celelalte tari aflate pe ruta migratorie din Balcanii de Vest. Aceasta crestere se va face cu sprijinul inaltului comisar pentru refugiati. Sigur, in cazul in care capacitatile statelor afectate nu vor fi suficiente, va putea fi activat si mecanismul de protectie civila al UE. In acest context, vreau sa spun foarte clar: Romania nu este nici tara de tranzit si Romania nu este nici destinatie pentru acest flux de refugiati. Eu am participat la reuniunea fiindca asa au considerat organizatorii ca este bine sa fie reprezentata Romania care este foarte aproape de zona in care avem un flux semnificiativ de refugiati. Personal, am sustinut  abordare pe mai multe paliere pentru abordarea integrata a problematicii. Am propus un sprijin sporit pentru Grecia, o mai buna cooperarea cu Turcia, dar si o mai buna cooperare intre statele aflate pe Rusta din Balcanii de Vest. Faptul ca Turcia este importanta a fost un lucru pe care l-am reluat si in acest context, totata lumea si-a amintit ca la ultimul consiliu s-a discutat despre un plan. (…) Am apreciat activitatea agentiilor in domeniu, in special activitatea Frontex-ului, la care Romania este al 2-lea mare contributor, Germania este pe primul loc. (…) Suntem dispusi in continuare sa creste nivelul de implicare in actiunile Frontex pentru a sprijini actiunile Frontex acolo unde sunt solicitate. In acest fel, Romania care chiar daca nu este tara de trazit si nu este tara pt refugiati, patiricipa la efcortul colectiv al statelor UE pentru a gestiona aceasta criza. Eu cred ca pe tema migratiei trebuie sa avem o abordare echilibrata si responsabila in acelasi timp, dar este nevoie de un plan pe care sa-l punem in practica si care cuprinde toaate aspectele acestei chestiuni.”

Despre discutiile sale cu ministrul de Interne, Iohannis a declarat: „Avand in vedere ca opinia publica este foarte ocupata de evenimenetul de saptamana trecuta, accidentul care a avut loc si din nefericire a murit un politist care s-a aflat la datorie, am avut  o interventie ieri si in continuare astazi l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discute fiindca am dorit sa primesc lamuriri si explicatii suplimentare. Am avut aceasta discutie in cursul acestei seri. L-am sfatuit pe domnul vicepremier Oprea sa-si dea demisia.”

„Eu cunosc aspectele relatate chiar de domnul Oprea, dar resul circumstantelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Este o ancheta in curs si astept rezultatele acelei anchete.”

„Intr-o astfel de criza apare foarte multa emotie si opinia publica are dreptul la informatii, la luari de pozitii publice din partea celor implicati (…). Dupa parerea mea, intreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofala. Aceasta este latura politica si pe acesta latura politica i-am dat sfatul domnului Oprea. Nu m-am referit la partea penala care, sigur, va fi lamurita de procurori.”

La finalul conferintei de presă, Iohannis a raspuns intrebarilor jurnalistilor. Redăm mai cele mai importante raspunsuri ale presedintelui pe cele mai arzatoare subiecte ale momentului:

„Domnul Ponta este foarte belicos in ultima vreme si impresia mea este ca prin aceasta atitu oameni uita ca este judecat penal pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.”

Despre fotografiile in care Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidentiale, apare dormind: „Pur intamplator eu sunt parte, poate chiar parte centrala la toate aceste intalniri si pot sa va spun ca la nicio intalnire nu am constatat o astfel de pozitie. Daca intre intalniri, omul este in pauza, atunci cred ca este cel putin inadecvat sa fie fotografiati si sa se creeze impresia ca cineva din staff-ul meu doarme in timpul unei intrevederi oficiale. Este o incercare jalnica de a discredita echipa mea. (…) Acum sigur este curios daca ne gandim ca vizita a avut loc acum cateva luni de zile, de ce n-au dat aici Poza se poate obtine de la niste entitati pe care dumneavoastră le numiti surse.”

Iohannis a oferit si raspunsul pentru cazul in care ministrul de interne nu va demisiona, care sunt solutii pentru criza si modul in care va influenta relatia sa cu Oprea: „In situatii de criza dau sfaturile pe care le cred potrivite, dar dincolo de asta, demisia este unilaterala si trebuie sa faca cel in cauza pasul. Acum discutam despre ce s-a intamplat in ziua de astazi. ”

„La Bruxelles nu s-a discutat nici despre mecanismul relocarii permanente. Am vorbit ( cu Victor Ponta-n.r.) la telefon si l-am invitat la o discutie.”

„Comunicarea institutionala functioneaza si o sa am grija sa functioneze in continuare chiar daca unii confunda sediul propriu cu locuri precum gara unde se utilizeaza si un limbaj colocvial.”

Despre posibilitatea ca Oprea sa devina premier: „Ma intrebati despre zvonuri.”
Despre relatia presedintele Romaniei-premier-vicepriministrul Oprea care trebuie sa plece, Iohannis a opinat ca este: „Institutional complexa.”

Referitor la anumite discuțiile privitoare la o nouă alianță, discuții din trecut, între patru ochi, cu Oprea, președintele a pecizat:„Nu-mi amintesc sa fi baut cafea impreuna. Noi discutam treburi foarte serioase. Nu am intalniri cu demnitari doar asa de complezenta si pot sa va spun ca atunci cand m-am intalnit cu domnul vicepremier Oprea am discutat chestiuni legate de securitatea nationala.”, a mai declarat luni seară la Cotroceni, Iohannis.

1 comentariu la “Conferință de presă la Cotroceni. Iohannis scrâșnește împotriva lui Oprea. LIVE TEXT

  1. Conferinta de presa? Este mult spus. Ghinion a citit cateva fraze scrise de altii (Boc, dupa spusele Ebei, edita cateva fraze), apoi a plecat nefiind in stare sa raspunda intrebarilor unor jurnalisti si asa alesi pe sprinceana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *