Ambasada României în Italia, împreună cu Ambasada Republicii Moldova, a organizat pe 16 octombrie o conferință intitulată „Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului de aderare din Republica Moldova”. Evenimentul a fost parte integrantă a celei de-a 15-a ediții a Festivalului Diplomației de la Roma, dedicat relațiilor internaționale:
„Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, a organizat, la 16 octombrie, conferința cu titlul “Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului de aderare din Republica Moldova”, eveniment integrat în cea de-a 15-a ediție a Festivalului Diplomației de la Roma, manifestare anuală centrată pe relații internaționale.
Invitatul special al conferinței a fost Viceministrul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale, Edmondo Cirielli, care a intervenit în deschidere alături de ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău. Au mai intervenit ambasadorul Cosmin Dinescu, șeful Misiunii de Parteneriat UE în Republica Moldova, Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, Carolina de Stefano, cercetător și profesor de istorie și politică a Federației Ruse în cadrul Universității LUISS și Nicoletta Pirozzi, responsabil afaceri europene și relații instituționale în cadrul think tank-ului italian Istituto Affari Internazionali, moderator al evenimentului.Numerosul public prezent a inclus reprezentanți ai mediului instituțional din Italia, ai corpului diplomatic acreditat la Roma, studenți, tineri absolvenți, profesioniști din domeniul public și privat și reprezentanți ai mass-media”.
Ambasadorul Gabriela Dancău a evidențiat succesul relației bilaterale dintre România și Italia după aderarea României la UE, subliniind că acest exemplu oferă un argument solid pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea a afirmat că aderarea reprezintă un vector crucial pentru reforme și pentru asigurarea prosperității și securității în contextul geopolitic actual:
„Ambasadorul Gabriela Dancău a precizat că succesul relației bilaterale dintre România și Italia în plan politic, economic, cultural și uman, după aderarea României la Uniunea Europeană, se numără printre cele mai solide argumente pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Totodată, a arătat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai puternic vector de reformă, de natură să creeze prosperitate și securitate, în special în actualul context geopolitic dificil. Nu în ultimul rând, a amintit că revenirea Republicii Moldova în familia europeană, alături de România, repară o injustiție a istoriei”, se arată într-un comunicat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Italia.
Viceministrul Cirielli a abordat provocările electorale din Republica Moldova, menționând interferențele străine și utilizarea tehnologiilor avansate de dezinformare care pot afecta procesul democratic. Italia s-a angajat să contribuie la dezvoltarea unor mecanisme de protecție a sistemelor democratice, inclusiv în forurile internaționale:
„În intervenția sa, Viceministrul Afacerilor Externe Edmondo Cirielli a subliniat contextul electoral delicat din Republica Moldova, marcat de interferențe străine care fac uz de instrumente tehnologice sofisticate și inteligența artificială, cu riscul de a afecta procesul democratic și viitorul politic al țării. A exprimat angajamentul Italiei de a contribui la dezvoltarea unor mecanisme de protecție a sistemelor democratice inclusiv în forurile internaționale.Ambasadorul Cosmin Dinescu a detaliat pe marginea mandatului Misiunii UE de Parteneriat în Republica Moldova și a eforturilor întreprinse de aceasta cu scopul consolidării capabilităților și a mecanismelor de gestionare a crizelor, a securității cibernetice, precum și de combatere a amenințărilor hibride și a dezinformării.Vadim Pistrinciuc a vorbit despre atacurile hibride ale Federație Ruse în Republica Moldova, amplificate fără precedent în context electoral, detaliind pe marginea gamei variate de instrumente utilizate – dezinformare, propagandă, atacuri cibernetice – cu scopul destabilizării și influențării opțiunilor politice.
Carolina de Stefano a pledat pentru o diversificare a vectorilor de mesaje pro-europene în limba rusă, pentru a răspunde diversității lingvistice și etnice din Republica Moldova”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News