Conferinţa privind viitorul Europei. De la proiect politic şi economic, la proiect al ideilor şi valorilor

dan motreanu si daniel buda
Sursa foto: colaj

În contextul actual, marcat de complexitate și incertitudine, ne confruntăm cu un peisaj global plin de provocări, inclusiv conflictul armat la frontierele Uniunii Europene și din Orientul Apropiat, precum și cu criza migrației din regiunea mediteraneană. Aceste circumstanțe ne aduc în față întrebări fundamentale despre direcția viitoare și preocupările imediate ale cetățenilor europeni. Prin urmare, este esențial să examinăm cu atenție contribuțiile și concluziile din cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, pentru a ințelege mai bine așteptările și aspirațiile populației europene în această perioadă.

 

Conferința privind viitorul Europei a fost un exercițiu democratic unic și fără precedent, în care cetățenii europeni au avut ocazia de a discuta principalele priorități și provocări ale Uniunii Europene. Conferința s-a desfășurat timp de un an, din aprilie 2021 până în mai 2022. Aceasta s-a încheiat cu prezentarea unui raport final cuprinzând 49 de propuneri și 326 de măsuri, adresat președinților Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene.

 

Eurodeputatul român Daniel Buda, membru al PPE-cel mai mare grup politic din Parlamentul European este de părere că viitorul Europei nu este doar un proiect politic sau economic. Potrivit acestuia, viitorul Europei „este un proiect al inimilor și al minților noastre, un angajament față de valorile comune și o promisiune de a construi o Europă mai puternică și mai unită pentru generațiile viitoare”.

 

„Astăzi ne aflăm intr-un moment de cotitură în istoria noastră comună. Uniunea Europeană, o uniune de state, popoare și culturi diverse, este mai mult decât un set de acorduri și tratate. Este o viziune comună pentru un viitor mai bun. În cadrul conferinței, voi, cetățenii Europei, ați exprimat dorința unei Europe mai puternice, mai unite și mai rezistente. Ați cerut o Europă care să facă față provocărilor actuale și să fie pregătită pentru cele viitoare. În fața provocărilor, cum ar fi atacul Rusiei împotriva Ucrainei și necesitatea independenței energetice, trebuie să fim uniți și să acționăm decisiv. Este momentul să folosim de propunerile conferinței pentru a aduce schimbări concrete și a asigura un viitor prosper și pașnic pentru toți cetățenii europeni”, spune eurodeputatul Daniel Buda.

 

De cealaltă parte, eurodeputatul Dan Motreanu susţine:

„Conferința privind viitorul Europei este mai mult decât un simplu eveniment; este o dovadă a hotărârii noastre colective de a modela un viitor care să reflecte valorile și aspirațiile noastre comune. Reprezintă un exercițiu fără precedent de democrație participativă, în care fiecare voce contribuie la viitoare arhitectură europeană.”

Acesta continuă: “Conferința este o reflectare a angajamentului nostru de a nu doar să ne imaginăm un viitor mai bun, ci și de a-l construi în mod activ. Este o platformă în care vocile a milioane de oameni nu sunt doar auzite, ci sunt esențiale în conducerea politicilor și deciziilor de la nivel european.”

Conferința a creat un precedent pentru democrația participativă în UE. Următorii pași implică determinarea reformelor care pot fi implementate în cadrul legislativ existent și care ar putea necesita o schimbare mai fundamentală, eventual chiar o revizuire a tratatelor UE. Această fază este crucială pentru transformarea rezultatelor Conferinței de la simple propuneri în politici aplicabile. Conferința privind viitorul Europei reprezintă o inițiativă de reper, demonstrând angajamentul UE de a implica cetățenii în conturarea viitorului său. Rezultatele sale și acțiunile ulterioare ulterioare vor avea probabil un impact semnificativ asupra direcției UE în următorii ani.

https://futureofeurope.eu/

 

epp group

 

 

 

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: