Conferințele „Idei în Agora”. Bogdan Bucur: „Jean Pangal, documente inedite

Bogdan Bucur
Bogdan Bucur / Facebook

Conferințele „Idei în Agora” continuă – marți, 30 ianuarie 2024, ora 18:00 – la Casa Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei nr. 151, iar Muzeul Municipiului București îi invită pe toți ce pasionați de istorie, la o discuție extrem de interesantă cu Bogdan Bucur – lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București -, tema fiind una de actualitate: „Oameni, rețele sociale, istorie. Lumile lui Jean Pangal”.

Bogdan Bucur revine la Idei în Agora și va dialoga cu Sorin Antohi, iar această discuție este inspirată de una din cărțile sale: „Jean Pangal, documente inedite: 1932-1942: contribuții la analiza rețelelor sociale istorice”, apărută la Editura RAO, în anul 2016.

  • Bogdan Bucur, pe baza unui mare volum de documente, a refăcut istoria unuia dintre personajele cele mai interesante ale României interbelice, Jean (Ioan, Ion) Pangal (1895-1950).
  • Pangal, caz-limită pentru orice analiză a rolului indivizilor în istorie (pe plan teoretic, o sfidare a conceptului microistoric de eccezionale normale), s-a aflat în centrul mai multor rețele sociale vaste (publice, confidențiale și cel puțin în intenție secrete, formale, informale), de la masonerie la camarila lui Carol al II-lea.

Din acest punct va porni discuția cu istoricul Bogdan Bucur, pentru a explora raportul complex dintre oameni, rețele sociale și istorie.

Pentru mai multe informații despre carte AICI. Mai multe informații despre conferință: AICI.

În anul 2021, cartea a fost distinsă de Academia Română cu Premiul „Dimitrie Gusti”

Bogdan Bucur – lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București – este autorul volumului Sociologia proastei guvernări în România interbelică (Editura RAO).

În anul 2021, cartea a fost distinsă de Academia Română cu Premiul Dimitrie Gusti.

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri (Editura RAO, București, 2017) a devenit film documentar și a ajuns bestseller în România și Republica Moldova. Pentru această lucrare, Bogdan Bucur a primit, din partea Președintelui României, Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri.

Bogdan Bucur
Bogdan Bucur

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: