Apare de luna aceasta o nouă taxă în facturile de energie ale tuturor consumatorilor

Sursă foto: Unsplash

Furnizorii de energie electrică din România vor începe, calculat din 1 octombrie 2024, să le factureze tuturor consumatorilor, casnici și noncasnici, un nou cost, anunțată din vară de Profit.ro. Valoarea noii taxe este nesemnificativă, cel puțin deocamdată, și nu va fi suportată pentru acest moment de clienții care beneficiază de plafonarea prețurilor finale la energie, în vigoare însă doar până la 1 aprilie 2025.

Asociația Furnizorilor de Energie din România informează că, începând cu facturile emise pentru consumul de energie electrică aferent lunii octombrie 2024, va fi inclusă și contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD).

Contribuția pentru contractele pentru diferență face parte din mecanismul de sprijin destinat producției de energie electrică utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 318/2024. Includerea acestei contribuții în facturile consumatorilor de energie electrică se realizează în baza Ordinului ANRE nr. 51/2024, care aprobă Metodologia de determinare și colectare a contribuției aferente contractelor pentru diferență, precum și Ordinului ANRE nr. 66/2024, care stabilește valoarea contribuției pentru contractele pentru diferență (CfD) la 0,000128 lei/kWh, fără TVA.

„Aceasta reprezintă a opta componentă din factura consumatorului de energie electrică pe care furnizorul este obligat să o colecteze, fiind expus în mod artificial unor riscuri și costuri suplimentare,” a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației.

Astfel, strict în această perioadă, cât timp este în vigoare plafonarea, în forma actuală, furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților.

Este vorba de așa-numita contribuție CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de guvern adoptată în aprilie.

Ulterior a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acesteia, iar acum a fost stabilită oficial valoarea ei.

Cel puțin pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: