CONFIRMARE DOCUMENT Unii bugetari nu primesc majorarea de 5% din ianuarie

Sursa foto: Pixabay

Angajații din Ministerul Finanțelor, ANAF, Autoritatea Vamală Română, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și casele teritoriale de sănătate nu vor avea salariile crescute cu 5% din 2024, precum ceilalți bugetari, a decis Guvernul.

Profit.ro a anunțat anterior că bugetarii care au primit în cursul anului 2023 majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare nu vor beneficia de creșterea salariilor din sectorul public de la 1 ianuarie 2024.

Economiile rezultate din neaplicarea majorării de 5% unor categorii, vor fi utilizate pentru egalizarea salariilor altor categoriide bugetari, precum bibliotecarii, serviciile descentralizate ale Ministerului Muncii, salariații APIA și alții.

De asemenea, salariile demnitarilor nu vor fi majorate cu rata inflației, iar companiile de stat care nu aprobă bugetul în termen de 120 de zile nu vor fi eligibile pentru subvenții.

Termenul până la care se poate derula reorganizarea prevăzută de Legea 296 se amână până la 30 iunie și pentru agenții/autorități/instituții autonome din subordinea Parlamentului. Profit.ro a anunțat anterior că termenul limită pentru reorganizarea instituțiilor și ministerelor a fost amânat.

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art.I  – La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) și (7) cu următorul cuprins:

(6) Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2023.

(7) Prin excepție de la prevederile alin. (1) pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: