CONFIRMARE Guvernul ia în calcul o amânare a obligațiilor e-TVA, prin schimbarea termenelor

Sursa foto: X

Ministrul Finanțelor confirmă informațiile Profit.ro conform cărora este posibil să schimbe termenele de aplicare pentru e-TVA, admițând și că va avea în acest sens o discuție cu mediul de afaceri. 

„Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie.

E o perioadă în care analizăm diferențele între situația noastră de evidență fiscală și situația pe care o are contribuabilul și ne lămurim de unde apar aceste diferențe”, a declarat Marcel Boloș, citat de G4Media și Economedia.

Asociații ale contabililor se unesc pentru a declanșa, în premieră, un marș până în fața ANAF și a Ministerului Finanțelor, în principal pentru eliminarea e-TVA. În același timp, ministrul de resort, Marcel Boloș, se va întâlni cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), posibil chiar astăzi, pentru a discuta modul în care pot fi modificate termenele pe care firmele trebuie să le respecte în cadrul raportărilor pentru sistemul e-TVA (introdus prin ordonanță de către Guvern săptămâna trecută), a anunțat anterior Profit.ro, citând surse politice.

Profit.ro a explicat că nu este luată în calcul la acest moment o amânare a aplicării întregului sistem e-TVA până la 1 ianuarie 2025, dar că situația poate fi schimbată chiar prin schimbarea acestor termene.

Printre variantele care ar urma să fie discutate astăzi de Finanțe cu CECCAR se numără termene mai lungi pentru etapele procesului de clarificare a neconcordanțelor din decontul precompletat și decontul depus de firmă, posibil până la termenul următorului decont de TVA.

e-Tva a fost criticat dur la întâlnirea Coaliției de marți. Politicienii sunt probabil preocupați de potențialul impact electoral, având în vedere că urmează alegeri prezidențiale și parlamentare.

Sistemul e-TVA a fost introdus vineri prin ordonanță, după ce a stat în dezbatere publică doar două zile.

Acum, organizații ale contabililor, precum Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, dar și membri ai grupurilor dedicate de Facebook, se unesc pentru a declanșa, pe 8 iulie, un marș spre ANAF și Ministerul Finanțelor.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: