Skip to content
Politică

Conflict de interese la Ministerul Economiei. Adevăratul motiv pentru care ministrul Năsui a cerut amânarea Legii 5G în Parlament

Inquam Photos/George Călin

Conflict de interese la Ministerul Economiei, instituție condusă de USR-istul Claudiu Năsui. PS News a aflat motivul pentru care Claudiu Năsui a cerut zilele trecute Parlamentului amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G. Deși ministrul și-a justificat cererea prin faptul că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ, în realitate interesele au fost altele.

Mai exact: Claudiu Năsui nu a fost portavocea Chinei, prin Huawei, în România, așa cum s-a spus zilele trecute, ci a reprezentat chiar interesele tatălui său, Dorel Năsui.

Senorul Năsui reprezintă AIRSPAN, o societate care vrea să înlocuiască sistemele Huawei cu 5G, cu sediul în Chicago, SUA. Dorel Năsui este proprietar alături de familie peste grupul de firme American International Radio (AIR – Airadio – Ageximco), specializat în comunicaţii de tip radio şi servicii de tip GPS (global positioning systems).

De menționat că, în momentul interzicerii folosirii echipamentelor Huawei, toți operatorii de rețele mobile vor fi obligați să schimbe aceste echipamente din instalații lor, dacă în ele sunt folosite la momentul actual echipamente produse de producătorul din China, pentru firma reprezentată de Dorel Năsui, AIRSPAN, iar acest lucru s-ar putea preconiza într-o afacere de sute de milioane de euro.

Airspan se zbătea să concureze cu Huawei, dar decizia Guvernului de a îndepărta producătorii chinezii și a promova alți furnizori a creat noi oportunități, a declarat recent Eric Stonestorm, CEO al Airspan.

Dorel Nasui/ Sursa foto: New Money

„Airspan este un furnizor de soluții de densificare a rețelei 4G și 5G. Înființată inițial în 1992 ca divizie de produse DSC Communications, Airspan a devenit o companie independentă în 1998 și are astăzi peste 1000 de clienți în peste 100 de țări din întreaga lume. 

Airspan are un portofoliu extins de produse de stații de bază compacte Femto, Pico, Micro și Macro pentru interior și exterior. Setul de instrumente perfect pentru a exploata întregul potențial al tehnologiilor precum mmWave, Sub 6GHz, Massive MIMO și arhitecturi vRAN deschise. 

Airspan a fost în fruntea soluțiilor și tehnologiilor RAN avansate și are o experiență internă profundă în LTE și LTE-Advanced, OFDMA, Wi-Fi și VoIP. Airspan este capabil să exploateze sinergiile și să vină cu produse și soluții inovatoare care integrează îndeaproape aceste tehnologii în cele mai benefice moduri pentru clienți. Airspan urmărește, de asemenea, viitorul prin dezvoltarea de soluții care combină celule mici cu Gbit / s backhaul și virtualizare, care vor sta la baza produselor și soluțiilor noastre 5G”, se arată în descrierea postată pe site-ul companiei.

Surse au precizat pentru PS News că Dorel Năsui, stabilit de multă vreme în SUA, a fost în România în urmă cu două săptămâni, chiar în momentul în care au început disputele si lobby-ul ministrului Năsui pe Legea 5G.

Menționăm că Romania trebuie să respecte angajamente asumate și să ratifice foarte repede legea care va interzice folosirea echipamentelor Huawei în retele 5G, și în același timp autoritățile trebuie să supravegheze să nu sa întâmple „o a doua afacere Motorola”.

Ce spune proiectul legii 5G

Amintim că proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al CSAT a fost adoptat, miercuri, de comisiile raportoare din Camera Deputaților: comisia IT, cea de apărare și cea juridică. Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, fără amendamente, în forma propusă de Guvern.

Adoptarea acestei legi, care transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între Români și SUA, este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget. De altfel, în proiect se spune că avizul CSAT va ține cont de obligațiile asumate de statul român față de UE și partenerii strategici, pentru evitarea unor riscuri care au fost stipulate anterior în Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.

Utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări, care va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), se arată în proiectul de lege.

Proiectul prevede la Articolul 9, că furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice pot utiliza numai tehnologii, echipamente și programe software în rețelele 5G realizate de producători autorizaţi.

Tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a prezentei legi şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obțin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.„, prevede Articolul 10 din proiectul de lege.

Rețelele 5G nu se construiesc de la zero. Ele se bazează pe echipamente și software din tehnologii de comunicaţii mobile din generaţii anterioare, precum 4G sau 3G, aspect despre care se vorbește într-un alt proiect de lege care s-a aflat anul trecut în dezbatere publică și care la fel urmărea transpunerea în legislație a Memorandumului 5G cu SUA.

Toți operatorii telecom din România folosesc acum în rețele echipamentele chinezilor de la Huawei, iar dacă acest producător nu va obține avizul CSAT, care să ateste că nu este o amenințare la adresa securității naționale, atunci operatorii trebuie să înlocuiasca aceste echipamente, nu doar 5G, din propriile rețele în termen de 5 ani.

Năsui a încercat amânarea dezbaterii proiectului

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului să amâne dezbaterea proiectului Legii pentru rețelele 5G, în ciuda faptului că textul a fost adoptat de guvern și agreat în cadrul coaliției.

„Instituţia noastră (n.r. – Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementăruu reţelelor 5G”, se arăta în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie

Decizia l-a surprins și pe premierul Florin Cîțu, care a declarat că nu a știut nimic despre inițiativa colegului său de guvern.

„Mă surprinde o astfel de decizie. Nu știam că a luat o astfel de decizie”, a răspuns Cîțu.

Ulterior, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a dat-o la întors și a spus că a discutat cu premierul și susține „fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament”.

„Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din parte Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *