Skip to content
Politică

Conflicte în PNL înainte de Congres: Stelian Ion și Florin Cîțu, două mari provocări pentru Ludovic Orban

Inquam Photos / Octav Ganea

Conflictele din interiorul coaliției de guvernare se înmulțesc pe măsură ce PNL și USRPLUS se apropie de congresele la care vor trebui să-și decidă noua conducere pentru următorii ani. Liderii din PNL nu mai acceptă să fie puși în umbră de miniștrii USRPLUS și și-au prezentat nemulțumirile în fața lui Ludovic Orban, președintele PNL.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a luat decizia să publice în dezbatere publică un proiect de modificare a legilor justiției fără să se consulte cu PNL sau cu reprezentanții guvernului. Ministrul a lucrat pe ascuns la acest proiect și l-a prezentat ca fiind realizarea sa personală. Strategia lui Stelian Ion este aceea de a-i obliga pe cei din PNL să accepte modificările puse deja în dezbatere, pentru că oricine va critica proiectul ministrului va fi considerat un inamic al justiției și va fi atacat de USRPLUS prin rețeaua sa de propagandă online.

Ludovic Orban are acum misiunea de a scoate PNL din acest impas și de a negocia aceste proiecte de modificare a legilor justiției. Ludovic Orban a acuzat că ministrul Stelian Ion nici măcar nu a sesizat Comisia de la Veneția în privința acestor modificări la legile justiției. Un cuvânt de spus îl va avea și CSM, care va trebui să-și dea avizul pe aceste modificări. Însă USRPLUS a reușit să politizeze CSM și chiar Stelian Ion a ignorat avizul negativ al magistraților în privința desființării SIIJ.

Coaliția de guvernare are nevoie de un compromis în privința acestor modificări la legile justiției, altfel conflictul din PNL riscă să explodeze. Liderii PNL și-au prezentat nemulțumirile în fața lui Ludovic Orban, dar în cazul în care președintele partidului nu reușește să pună USRPLUS la masa negocierilor, atunci va risca să piardă voturile pentru următorul Congres.

USRPLUS se dovedește a fi un adversar periculos pentru PNL, chiar și fără alegeri, deoarece miniștri precum Vlad Voiculescu și Stelian Ion provoacă tensiuni în partidul condus de Ludovic Orban. Fostul premier trebuie să demonstreze în fața liderilor PNL că are abilitatea de a ține în frâu USRPLUS și această guvernare nu este una în care miniștrii useriști acționează după bunul lor plac.

În timp ce Ludovic Orban trebuie să rezolve nemulțumirile din partid, premierul Florin Cîțu a vorbit recent despre relaxarea măsurilor împotriva pandemiei de la 1 iunie: „Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Acesta este primul jalon pentru revenirea la normalitate. Comitetul va fi în coordonarea premierului.”

Decizia lui Florin Cîțu vine după ce mai mulți lideri PNL din teritoriu s-au plâns de numeroasele măsuri care interzic activitățile comerciale sau limitează libertățile oamenilor. Premierul vrea să câștige voturile liderilor PNL din teritoriu și se poziționează ca fiind cel care va readuce România la „normalitate”.

În același timp, decizia lui Florin Cîțu este exagerată în contextul în care medicii din România avertizează că pericolul există în continuare și nimeni nu știe când se va putea reveni la „normalitate”. Forma de „normalitate” de la 1 iunie s-ar putea să nu fie atât de relaxată precum pare din declarații și să alimenteze nemulțumirile în rândul cetățenilor. Dacă premierul își imaginează că România poate reveni la situația din 2019, atunci va avea foarte mult de pierdut. Cel mai mult riscă PNL, care trebuie să evite să mai deconteze pentru toate măsurile anti-pandemie impuse de grupul Voiculescu-Arafat.

Ludovic Orban trebuie doar să mai aștepte evoluția pandemiei coronavirus înainte de a ieși la atac împotriva premierului Florin Cîțu. Dacă pandemia evoluează până la 1 iunie iar nemulțumirile cetățenilor cresc, atunci Florin Cîțu își sabotează singur șansele de a conduce PNL după Congres.

A doua mare provocare pentru Ludovic Orban este lupta cu USRPLUS pentru scena politică din România. PNL nu-și mai permite nici să deconteze pentru deciziile lui Vlad Voiculescu sau Stelian Ion, nici să fie izolat pe scena politică de USRPLUS. PNL are nevoie de o strategie prin care să-și demonstreze forța și să câștige încrederea electoratului. Până la următorul Congres din PNL, USRPLUS va continua să fie motiv de ceartă printre liberali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *