Skip to content
Politică

Conflictul Cioloș-Barna e ”doar de teatru”: Strategia pusă la cale de liderii USRPLUS pentru a putea ataca PNL

INQUAM Photos / Octav Ganea
" "

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și sociologul Alfred Bulai este de părere că nu există un conflict între cei doi copreședinți USRPLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna. Mai mult, spune sociologul, e posibil ca cei doi lideri să se fi înțeles ca Cioloș să fie candidatul alianței la prezidențialele din 2024, iar Barna să fie propunerea de premier. De asemenea, Alfred Bulai susține că tensiunile Cioloș-Barna sunt doar de ochii lumii, în realitate fiind o strategie a alianței de a putea critica în continuare PNL, deși se află în coaliție cu liberalii.

„Nu cred că scandalul e chiar așa real în USRPLUS. Acolo se hotărăște, cred eu, de cei care sunt în spatele întregului eșafodaj cine să conducă sau cine ce să facă. Nu știu dacă domnul Cioloș își dorește neapărat să fie șef al USRPLUS. El e probabil candidatul USRPLUS la prezidențiale, iar Dan Barna va rămâne în continuare să guverneze, în speranța că dacă ar câștiga domnul Cioloș, domnul Barna ar putea să fie prim-ministru. Probabil că se merge pe o asemenea formulă de negociere.

" "
" "

Acolo este un partid care s-a structurat deja, USR. Despre PLUS nu știm exact ce dimensiune are. Știm doar că îl are pe domnul Cioloș și încă câteva persoane mai cunoscute, în rest nu știm să aibă structuri sau alte lucruri care sunt obligatorii pentru un partid politic. Din punctul meu de vedere, se pregătește o formulă bicefală în care cineva să fie candidat la președinție și cineva să fie candidatul la funcția de prim-ministru.

Domnul Barna a fost deja candidat la președinție și cred că e greu să îndrăznească mai mult, pentru că nu s-a clasat nici măcar în fața doamnei Dăncilă”, spune Bulai.

Deși Cioloș a vorbit într-un interviu pentru G4media despre o candidatură la congresul ce va desemna noua conducere a USRPLUS, susținând că ia în calcul și varianta de a candida, analistul Alfred Bulai este circumspect și susține că „ar fi prea peste mână” pentru un europarlamentar să dețină această funcție.

„E destul de aiurea să lucrezi în afara României o mare parte din timp și să fii șeful unui partid unde oamenii vor să vină la tine, să vorbească cu tine, trebuie să rezolvi o serie întreagă de probleme, nu mai zic că ai filiale în care trebuie să mai mergi, deci e peste mână. Nu e interzis, dar cu siguranță această situație este văzută într-un mod prost de membrii de partid care de regulă vor să vorbească: deputați, senatori. Din acest punct de vedere nu ar fi cea mai bună soluție, dar nu e nici ilegal și oricine poate să candideze.

Nu e chiar un hiatus între domnul Cioloș și domnul Barna. E o conducere destul de funcțională, ei și-au împărțit rolurile, deci e așa mai de teatru. E nevoie de această aparentă răceală a relațiilor pentru că în guvernare, scopul USR-ului este să fie la guvernare și să poată critica PNL-ul. Domnul Barna nu poate din interiorul partidului, că ar fi penibil și costisitor, dar domnul Cioloș ar putea, că e la Bruxelles. 

Deocamdată, cât domnul Iohannis e încă președinte cu puteri depline, e greu de crezut că se va întâmpla o ruptură pe la USR, dar dacă domnul Iohannis își dorește să fie iubire în USRPLUS atunci va fi iubire”, spune Bulai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *