Skip to content
Politică

Conflictul din interiorul PNL are ramificații și în Opoziție. Miza PSD în disputa din tabăra liberală

Inquam Photos/George Calin

În ultima vreme se vorbește tot mai des despre conflictul din sânul PNL. În linii mari există două grupuri care par a-și disputa supremația în contextul viitorului congres al partidului. Pe de o parte avem un grup centrat în jurul fostului premier, Ludovic Orban. Acesta din urmă încearcă să își mențină puterea și influența în interiorul partidului, însă primește tot mai multe lovituri din partea unui a doilea grup, denumit colocvial “grupul de la Cluj” din cauza numărului mare de liberali ardeleni (Boc, Bolojan, Sighiartău, Bogdan) care vizează de fapt răsturnarea lui Orban de la șefia partidului. Dincolo de mizele diverselor grupări liberale care își dispută conducerea partidului, mai există la mijloc și un interes din partea PSD care se vede tot mai izolat pe scena politică.

Mizele PSD în disputa din interiorul PNL

Pentru a înțelege care sunt mizele PSD în confruntarea pentru putere din interiorul PNL, trebuie să înțelegem care este actuala poziție a PSD pe scena politică românească și ce obiective au social-democrații pe termen mediu și scurt. PSD se află într-o deplină izolare pe scena politică. În ciuda faptului că social-democrații au ieșit pe primul loc în alegeri, ei nu au avut parteneri cu care să formeze guvernul. Atâta vreme cât această izolare va continua, PSD va sta departe de Palatul Victoria. Lăsat fără muniție în Opoziție, PSD caută să iasă din această izolare în care a fost aruncat după alegeri. Situația e complicată pentru PSD de existența AUR în Opoziție alături de ei. AUR este un partid anti-sistem, deci care se opune inclusiv PSD dar care după alegeri a reușit să atragă atenția opiniei publice. PSD nu se poate face auzit mereu, fiind de multe ori bruiat de cei de la AUR. O alianță cu AUR ar însemna subminarea pe mai departe a șanselor PSD de a ieși din izolare, de vreme ce o parte din electoratul celor de la AUR vine de fapt dinspre zona PSD. Cum? Ei bine, PSD a avut mult timp exponenți ai vechiului PRM în primul eșalon, Să ne gândim doar la Olguța Vasilescu și la Codrin Ștefănescu. Vocile acestora au fost însă treptat acoperite după arestarea lui Dragnea și preluarea șefiei PSD de către Marcel Ciolacu. Marginalizarea acestora a dus la coagularea tendințelor de extremă dreapta prezente în societate spre un alt partid – AUR. Așa se face că PSD a ajuns în Opoziție alături de un partid anti-sistem cu care nu se poate alia.

Prin urmare, șansa PSD de a ieși din Opoziție și implicit din izolare e să intre la guvernare, iar asta se poate face doar printr-un guvern de uniune națională, cu toate forțele reunite sub aceiași umbrelă. Actuala conducere a PNL însă nu agreează această idee. Orban se opune formării unui nou USL. Prin urmare, atâta vreme cât Orban rămâne la șefia PNL, șansele lui Ciolacu și Dâncu de a ieși din Opoziție, intrând într-un guvern de uniune naționale sunt infime. Lucrul acesta s-ar putea schimba însă dacă în locul lui Orban, la conducerea PNL ajunge cineva care să agreeze această idee. Nu e clar însă cine ar putea fi de acord cu un guvern de uniune națională, dar în PNL cu siguranță că mai există voci care agreează o astfel de idee în detrimentul unei guvernări cu USR-PLUS. Mai mult, pe fondul tensiunilor între partenerii aflați la guvernare, această idee s-ar putea să prindă tot mai multă tracțiune în eventualitatea în care desigur și Orban pierde șefia PNL.

Așadar, PSD are o miză directă în confruntarea pentru șefia PNL de vreme ce social-democrații ar prefera ca partidul să fie preluat de cineva deschis la ideea unui nou guvern de uniune națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *